Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Adrian Orza, Nicuşor Miuţ, dar şi alţi angajaţi ai Primăriei Timişoara, trimişi în judecată

gheorghe ciuhandu

Procurorii DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei, Ioan Cojocari, secretarul primăriei, precum și a altor funcționari din cadrul administrației locale – Delia Ileana Dumitru, consilier juridic, Smaranda Maria Haracicu, director al Direcției economice, Violeta Teodora Mihalache, fost director al Direcției de comunicare, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată, în același dosar, pentru complicitate la abuzz în serviciu : Adrian Orza, fostul viceprimar, Mirel Florin Munteanu, economist, Mariana Dimitriu, economist, Martin Staia, fost șef al Serviciului administrare baze sportive, Nicușor Miuț, fost director al Direcției patrimoniu, şi Alina Pintilie, purtător de cuvânt.

Din probatoriu, procurorii au reținut faptul că, în cursul anului 2008, fostul primar și secretarul Ioan Cojocari, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.).

În acest context, edilul-șef, împreună cu Delia-Ileana Dumitru, Smaranda Maria Haracicu și Violeta-Teodora Mihalache, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Cojocari a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată, anual, această sumă.

Anchetatorii susțin că, prin această conduită, nu se urmărea sprijinirea activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci ajutarea acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul primăriei, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. În același context, inculpații au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată.

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea, în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului și a normelor de aplicare ale acesteia.

”Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local către S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Primăria Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei. Totodată, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin tuturor inculpaților.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Adrian Orza, Nicuşor Miuţ, dar şi alţi angajaţi ai Primăriei Timişoara, trimişi în judecată

  1. Sa fie cumva blestemul timisorenilor ,pentru salba de turnulete tiganesti din Timisoara, in administrarea Ciuhandu? Posibil, ca Dumnezeu vede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *