Generaţia actuală de elevi mai isteaţă decât cea a părinţilor?

culegeri

În ultimii ani, programa şcolară din România s-a schimbat atât de des încât, uneori, acest lucru i-a bulversat chiar şi pe dascăli. Dacă pe vremea părinţilor actualei generaţii de elevi din clasele primare culegerile de probleme apăreau în ciclul gimnazial, acum acestea se folosesc încă din clasa pregătitoare.

daniela-berechet „Culegerile Gheba” (scrise de profesorul de matematică Grigore Gheba, din localitatea Poeniţa, judeţul Râmnicul Sărat) şi abonamentul la „Gazeta matematică” erau pe vremuri opţiunile preferate ale elevilor şi profesorilor.

Acum, pe piaţa din România există zeci de culegeri de română şi matematică adresate copiilor de la clasa pregătitoare, la fel şi „Gazeta matematică” adaptată noilor tendinţe. Primele culegeri de acest gen, care au avut priză la public, s-au tipărit în anul 2000.

„Atunci am fost contactaţi de un reprezentant al unei edituri care a spus că este nevoie de asemenea cărţi pe piaţă. Noi, dascălii angajaţi în această problemă, am colaborat cu o învăţătoare din Vâlcea, pe vremea aceea fiind foarte puţine asemenea culegeri. Ulterior a rămas doar un grup de învăţători, iar în timp, culegerile s-au publicat color şi, într-un final, au ajuns în formatul de astăzi”, spune Daniela Berechet, învăţătoare în cadrul Şcolii gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Mioveni (judeţul Argeş), autor al culegerilor.

Mulţi învăţători din Timişoara optează pentru aceste manuale suplimentare pentru că se adresează atât părinţilor, cât şi elevilor. „Încă din primii ani au devenit de interes naţional pentru că în ele se regăsesc exerciţii şi probleme simple, dar şi dificile”, spune învăţătoarea, cu o experienţă la clasă de peste 30 de ani.

„Nu ne-a fost greu să le realizăm, deoarece aveam deja materiale pe care le foloseam la clasă. În proporţie de 90 la sută sunt exerciţii create de noi. Culegerile le scriem în funcţie de programa şcolară”, spune învăţătoarea.

De altfel, programa şcolară este destul de greoaie, cerinţele fiind mult mai mari faţă de generaţiile anterioare. „Nu sunt de acord cu actuala programă. Consider că elevilor li se cere prea mult. De exemplu, dacă în urmă cu câţiva ani ei învăţau tabla înmulţirii şi împărţirea în clasa a III-a, acum aceste lucruri se deprind în clasa a II-a. Copiii nici nu stăpânesc bine adunarea şi scăderea şi sunt nevoiţi să treacă la o altă etapă. Mi se destul de mult pentru ei”, spune autoarea culegerilor.

Tocmai cerinţele foarte mari au dus la apariţia pe piaţă a acestor cărţi dedicate atât elevilor cât şi… părinţilor. Încă din clasa pregătitoare majoritatea elevilor din Timişoara învaţă, în paralel, şi după culegeri, pentru a face faţă programei încărcate. În timp, pe piaţa din România au apărut tot mai multe culegeri de acest gen, însă cele scrise de grupul de învăţători din care face parte Daniela Berechet au rămas în topul celor mai cumpărate.

„Nu pot să spun că se câştigă foarte bine. Mie îmi revine cam un leu la fiecare carte vândută, pentru că dreptul de autor este de zece la sută. Este bine că se vând foarte multe. Câştig cam… cât o plăcere de-o vară”, spune Daniela Berechet.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *