Gazele de şist au scos oamenii în stradă la Dudeştii Vechi

dudestii vechi

Pentru locuitorii comunei Dudeştii Vechi, un semnal de alarmă s-a declanșat în urmă cu doi ani, când numeroși fermieri din zonă s-au trezit pe nepusă masă cu niște utilaje foarte mari pe terenurile lor agricole. Au aflat că era vorba despre explorări ale resurselor subsolului, efectuate de o firmă românească în beneficiul companiei sârbe NIS Petrol.

Nimeni nu le ceruse acordul și a apărut temerea că în zona lor va începe exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, o tehnologie devastatoare pentru mediu, pentru că presupune otrăvirea apei freatice. În condițiile în care apa din zona comunei este deja contaminată de la exploatările petroliere mai vechi, oamenii sunt îngrijorați că situația s-ar putea înrăutăți dramatic.

NIS Petrol a primit, recent, de la Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale, autorizația de a instala o sondă la Dudeștii Vechi, mai exact la doar 800 de metri de localitate, ceea ce a avut darul de a pune paie pe foc. Un protest la care au luat parte circa 100 de persoane a avut loc, duminică, în comună. Este de menționat că primăria nu a autorizat mitingul, însă participanții nu au blocat circulația, efectuându-și marșul pe trotuar și scăpând astfel de o amendă din partea jandarmilor.

”Protestele vor continua, deși din informațiile noastre numeroși localnici au primit amenințări, fiind sfătuiți să nu ni se alăture. Sonda care va fi instalată undeva la vest de Dudeștii Vechi va fora la 2.500 de metri adâncime și noi suntem convinși, deși compania beneficiară neagă, că este vorba despre o exploatare de gaze de șist”, susține Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii protestului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Gazele de şist au scos oamenii în stradă la Dudeştii Vechi

  1. Este evident, dupa lozincile afisate, ca nu localnicii au pornit actiunea.
    Sunt doar bieti oameni de manevra, naivi sau aventurieri.

  2. Președintele PNL Dudeștii Vechi și candidatul la primăria din localitate sunt cap de listă printre cei ce au semnat Acorduri cu NiS Petrol pentru exploatarea prin fracturare a terenurilor agricole pe care le dețin. Despăgubirile obținute sunt cifre cu muuulte zerouri. Deci?

  3. Dreptul de folosinta a terenurilor necesare efectuarii operatiunilor petroliere se dobandeste in conditiile art. 6 si din Legea nr. 238/2004.(Alin 10, din Legea nr 238/2004) – orice neintelegeri intre titularii care desfasoara operatiuni petroliere si proprietarii terenurilor se solutioneaza de catre instantele judecatoresti, ceea ce s-a si intamplat!
    In consecinta asa cum rezulta din dispozitiile legale mentionate, titularii acordurilor petroliere au dreptul de a efectua operatiuni petroliere pe terenul proprietate publica sau a unor persoane fizice sau juridice, insa sunt obligati sa plateasca despagubiri pentru pagubele produse cu ocazia operatiunilor petroliere.
    In concluzie, aproape 90% dintre arendasi sau proprietarii de terenuri si-au dat acordul pentru prospectiuni(in afara de Emiliana), iar cei care se opun sunt dati in judecata si vor fi dati in continuare, pentru ca vedeti si dvs. legea la noi nu este de partea proprietarilor de teren.

Lasă un răspuns