Garda de Mediu: Continental nu poluează, doar ne parfumează!

Continental

Nu există poluare în Timișoara din cauza fabricii de anvelope Continental, este concluzia controalelor efecutate de Garda de Mediu.

Instituția a transmis că ”deşi, de cele mai multe ori, mirosul este asimilat de cetăţeni cu fenomenul de poluare, în cele mai multe cazuri acesta nu este, de fapt, o stare de poluare, fiind un disconfort olfactiv, asociat cu starea de sănătate a populației, astfel că impactul asupra sănătății cetățenilor nu poate fi evaluat decât de autoritățile de sănătate publică.

CITEȘTE ȘI: Percheziții în vestul țării la traficanții de droguri; peste 5.000 de pastile de ecstasy aduse pe trasee atent verificate

Asocierea disconfortului olfactiv cu poluarea este greu de dovedit, în condiţiile în care limitele de emisie şi imisie la indicatorii stabiliţi a fi monitorizaţi prin autorizaţia de mediu nu sunt depăşite, iar în legislaţia naţională în vigoare nu sunt stabilite limite sau condiţii concrete de determinare şi gestionare a mirosului emanat în procesele de producţie.

De asemenea, mirosul generat în aceleași condiții de desfășurare a activității poate fi resimțit diferit de cetățeni, în condiții meteorologice diferite ( de exemplu: mirosul în perioada de calm atmosferic va avea o altă intensitate față de perioade cu vânt de intensități și direcție diferită)”.

Astfel, Garda de Mediu a efectuat mai multe controale la societatea Continental Automotive Products SRL, concluziile fiind următoarele:

”Conform rapoartelor privind măsurătorile olfactometrice efectuate în sem I și sem II 2021 de catre laboratorul INTERGEO Austria, precum și conform Raportului de dispersie prin modelarea matematică din anul 2020, efectuat de laboratorul Olfasense din Austria, acreditat de Autoritatea Națională de Acreditare din Germania, s-a constatat că există o scădere a nivelului de percepție a mirosului, față de anii anteriori când nu au existat instalațiile de neutralizare a mirosului, respectiv de neutralizare a COV-urilor.

De asemenea, se observă o percepție a mirosului de cauciuc în zonele în care nu există instalații de tratare a mirosului”.

Garda de Mediu precizează că potrivit măsurătorilor realizate în anul 202, ,,potențialul de disconfort al aerului evacuat trebuie considerat drept minim și de cele mai multe ori are valoarea aprox 6 (ușor neplacut). Potențialul de disconfort nu este mai mare decat al altor instalații industriale comparabile.″

Concluzia pare liniștitoare pentru timișoreni: ”Funcționarea obiectivului industrial nu eliberează substanțe periculoase în concentrații care pot determina riscuri semnificative asupra stării de sănătate a populației în imediata sa vecinătate”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *