Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, au decis senatorii

Senatul a încuviinţat miercuri cererea DNA privind urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea, au declarat surse parlamentare.

Senatorul social democrat Laurenţiu Florian Coca a anunţat în plenul Senatului că cerera DNA a fost aprobată cu 71 de voturi „pentru”, 52 de voturi „împotrivă” şi un vot anulat.

Gabriel Oprea a plecat de la Senat după dezbaterile din plen, în timpul votului, spunând că „tot ce avea de declarat a declarat în plen”.

Senatorul Gabriel Oprea a declarat miercuri în plenul Senatului că şi-a făcut întotdeauna datoria, că este nevinovat şi şi-a rugat colegii să voteze împotriva cererii DNA privind urmărirea penală.

„Întotdeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea şi vă rog să votaţi împotriva acestei cerei”, a spus Oprea în plen, în condiţiile în care votul din Comisia juridică privind încuviinţarea urmăririi sale penale a fost foarte strâns – 6 voturi pentru, 5 împotrivă.

Senatorul a mai spus că s-a „bătut pentru drepturile militarilor şi al celor de la Interne” şi că vrea să spună adevărul.

De asemenea, Oprea a explicat că în 2015 s-au achiziţionat 5.000 de maşini, nu doar una şi că există documente în acest sens, inclusiv trimise de fostul şef DIPI.

Senatorul a explicat colegilor că toate serviciile au identificat ameninţări la adresa miniştrilor de Interne, inclusiv la adresa lui şi că a fost reînfiinţată o unitate pentru protecţie pentru protecţia miniştrilor.

Dosarul lui Oprea conţine două volume. Potrivit raportului elaborat de Comisia juridică, dosarul a fost constituit la data de 9 ianuarie, pe baza denunţurilor formulate de 3 funcţionari din DIPI, care au solicitat şi au primit statut de martor ameninţat şi protejarea datelor de indentificare. În iulie 2015, Oprea, împreună cu fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, cu încălcarea prevderilor legale.

Potrivit aceluiaşi document, fostul şef al DIPI le-a transmis senatorilor jurişti un document în care susţine că au fost constate demersuri de accesare ilegală a comunicaţiilor de serviciu ale ministrului Oprea, interceptarea ilegală a convorbirilor sale în mediul ambiental şi au fost primite mesaje de ameninţare de către ministru şi unii membri ai familiei sale, acesta fiind motivul pentru care s-a achiziţionat maşina Audi A8.

„Toate instituţiile acreditate, mă refer la SRI, servicul secret al Armatei, Interne au identificat ameninţări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv a mea. În acest sens, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Interne a acţionat în consecinţă, au reînfiinţat o unitate care exista şi înainte pentru paza conducerii şi protecţia Ministerului de Interne. Au plecat de la zero, în acest sens au achiziţionat printre altele şi o maşină. Nu am cerut eu acest lucru, se poate dovedi, sunt documente”, a spus senatorul.

După discursul lui Oprea, doar UNPR a avut o intervenţie în timpul dezbaterilor, senatorul Florina Jipa cerându-le senatorilor să voteze în funcţie de „propria conştiinţă”. De asemenea, Jipa a atras atenţia că dosarul are patru volume şi că la Comisia juridică au fost trimise doar două volume.

Gabriel Oprea nu a luat cuvântul la sfârşitul dezbaterii, iar senatorii au intrat în procedură de vot secret, cu bile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns