Furtunile vor face ravagii. Fenomenul care va lovi toată Europa

furtuna 42

Schimbarea neobișnuită a traiectoriei curentului jet stream în afara ariei sale naturale ne va expune la riscuri climatice din ce în ce mai severe. Un nou semnal de alarmă este tras de oamenii de știință.

CITEȘTE ȘI: Testele COVID-19 de salivă, aprobate în școli

Temperaturile record din Europa sunt determinate de o schimbare neobișnuită a traiectoriei curentului jet stream, curent de aer de mare altitudine. Fluxul jet stream-ului polar este cel care separă aerul rece al Arcticii de aerul mai cald și este responsabil pentru transportul vremii de la vest la est în SUA, peste Atlantic, dar și în Europa. Controlează cât de umede și calde sunt aceste regiuni, scrie Sciencenews.

Dar, potrivit unui studiu recent, fluxul jet stream-ului se deplasează spre nord pe măsură ce temperaturile globale cresc. Acest lucru se datorează faptului că echilibrul delicat dintre aerul cald și rece care menține fluxul în loc este perturbat. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă, curentul jet stream va ieși din aria sa normală până în 2060, constată studiul.

Vremea va face ravagii

„Este posibil ca ”debutul migrației jet stream-ului să fi început deja”, a declarat Matthew Osman, cercetător la Centrul pentru Sisteme Climatice al Universității din Arizona. Acest lucru ar duce la adevărate ravagii ale vremii în emisfera nordică, aducând evenimente mai extreme precum secete și valuri de căldură în sudul Europei și în estul SUA. De asemenea sunt de așteaptat mai multe ploi și inundații în nordul Europei și Scandinavia, a spus Osman.

Părți din nordul Europei care au deja un climat mai umed și mai blând, precum Scandinavia, ar putea deveni și mai umede. Aceste precipitații suplimentare ar determina mai multe inundații, precum cele care au afectat Europa în această vară. Modificările traiectoriei curentului jet stream ar putea afecta și vortexurile polare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *