Furtul de identitate în mediul virtual este infracțiune

După ce, în 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că rețeaua virtuală de socializare Facebook este spațiu public, zilele trecute instanța supremă s-a pronunțat cu privire la legalitatea creării unui cont virtual cu datele altei persoane.

CITEȘTE ȘI: Cele mai recente date privind campania de vaccinare, în județul Timiș. Câte și ce reacții adverse s-au înregistrat

Prin decizia adoptată ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel Brașov pentru dezlegarea acestei chestiuni de drept, ÎCCJ a stabilit că nu este permis ca cineva să deschidă un cont pe o rețea de socializare cu nume și fotografii reale, dar care aparțin altei persoane, această faptă întrunind două dintre trăsăturile esențiale ale infracțiunii de fals informatic.

Potrivit art. 325 din Codul penal, falsul informatic este „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice”.

În cazul de față, ÎCCJ a stabilit că ”fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

După motivarea hotărârii, aceasta se va publica în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie pentru toate instanțele judecătorești din România. Infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Furtul de identitate în mediul virtual este infracțiune

  1. OK desteptilor, mi-am anulat contul de pe Publi 24 ca sunt in strainatate si am avut datele fratelui, ca datele din strainatate nu sant valabile. Asa ca nu mai cumpar, nu mai vand, ar fi mai bine sa va inchideti pravaliile daca faceti doar greutati si puneti numai piedici. Desteptilor…va merge prea bine pentru franele pe care le puneti peste tot.

Lasă un răspuns