Fundația „Calina” inaugurează, la Timişoara, prima Kunsthalle din România

kunsthalle bega 2

Fundaţia „Calina” lansează vineri, 12 aprilie, la ora 17, primul proiect Kunsthalle Bega, „Seeing Time”, o expoziție curatoriată de Liviana Dan în cadrul căreia 11 dintre cei mai tineri creatori timişoreni, proaspăt absolvenţi ai Facultății de Arte și Design din Timișoara, îşi vor prezenta lucrările.

Este vorba despre Dona Arnakis, Cătălin Bătrânu, Lera Kelemen, Elena Langă, Bogdan Matei, Andreea Medar, Silvia Moldovan, Andrei Pituţ, Ana Maria Szőllősi, Ion Toderaşcu şi Bogdan Tomșa, cu toţii activi pe scena artei contemporane, care vor fi protagoniştii expoziţiei ce inaugurează cea dintâi Kunsthalle din România.

„În ultimii ani, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în mod special prin intermediul Departamentului de Sculptură, a impus o generație de artiști competitivi în orice spațiu profesionist. Cu drepturi estetice egale, proiectul încearcă o prezentare social- critică a acestei generații.

Este o prezentare deschisă a unei generații exact în momentul coagulării și nu la momentul faimei sau al disoluției. Este vorba despre o generație care separă arta adevărată de politică, interesată mai mult de timpul și contextul în care trăiește. Generația are o legătură privilegiată cu elementele etice și social critice ale sensibilității din imediata lor apropiere.

Este o generație interesată de raportarea strict personală într-un mediu tulbure, dar care le pune la dispoziție normele unui angajament artistic puternic. Deschiderea unei Kunsthalle cu un proiect susținut de artiști foarte tineri va genera o practică estetică radicală, lucru atât de necesar în existența spațiilor alternative”, subliniază Liviana Dan.

Fundația „Calina” a avut diverse momente de intensitate : „cub alb” / „influența discursului estetic” / „platforma teoretică” / „zonă a culturii vizuale interesată de proiectele full spectrum istorie.mit.loc.ecologie.lege”, toate susținute de prezentări, dezbateri, seminare și expoziții. Kunsthalle Bega, un proiect al Fundaţiei „Calina” inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața, continuă programul organizaţiei, acomodând calitățile muzeale la practica artiștilor și acordând „Bega Artprize”, premiul anual pentru un curator.

„În raport cu arta contemporană, orașul este un material. Transferul estetic are loc prin intermediul muzeelor, galeriilor și al spațiilor alternative. Investirea fizică nu poate fi însă de la început conceptuală. Totul trebuie relaționat de context, de atmosferă, de discuții, soluții, impresii. Aceasta pentru că muzeele oferă de multe ori un vid de afectivitate, iar galeriile distrug capacitatea de a lucra liber.

Doar spațiile alternative rămân acomodate la practica artiștilor. În trecerea de la instituțiile clasice/oficiale la spațiile practice/experimentale este nevoie de locuri care să preia în același timp calitățile muzeului și experimentalismul spațiilor alternative. Existența unei <<Kunsthalle>>, un loc liber funcționând pe baza valorilor muzeale, este evident cea mai bună soluție pentru un oraș ocupat tot mai mult de artă.

După dimensiunea socială, politică, estetică, pentru un oraș o <<Kunsthalle>> aduce și o dimensiune expansiv utopică. Kunsthalle Bega va îngloba din start această expansiune utopică, însă va experimenta și contribuția vizualității la coeziunea socială a orașului”, afirmă reprezentanţii Fundației „Calina”.

Expoziția „Seeing Time” face parte dintr-o suită de evenimente de gen organizate de Fundația „Calina” în Kunsthalle Bega, program co-finanțat de AFCN, în perioada 2019-2020.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns