Fritz zice că nu poate rezilia un contract prost făcut, fiindcă străzile Timișoarei s-ar umple iar de gunoaie

Dominic Fritz: Organigrama merge înainte, indiferent de decizia instanței

După publicarea, în 10 decembrie, a articolului intitulat Noua administrație a Timișoarei refuză să facă lumină într-un scandal iscat pe tema unei afaceri de şase milioane de euro”, i-am solicitat primarului Dominic Fritz, prin intermediul purtătorului de cuvânt al municipalității, să ne răspundă la trei întrebări.

Ele au fost: 1. De ce consilierul local USR Rodica Militaru ne-a trimis la executivul primăriei, iar executivul primăriei la consilierii locali USR, în momentul în care am întrebat care este denumirea firmei de salubritate verificate de Rodica Militaru și Aida Szilagyi și care au fost aspectele de nelegalitate descoperite de cele două consiliere locale în contractul încheiat de firma respectivă cu primăria? 2. De ce în campania electorală USR Timiș promitea transparență, iar acum, punctual pe speța asta, dă dovadă de opacitate, de secretomanie? 3. De ce in 11 mai 2020 s-a postat acel articol incendiar pe site-ul USR Timiș, iar acum nu mai vrea nimeni din noua administrație să abordeze subiectul?

În conferința de presă susținută marți de Dominic Fritz, am primit și răspunsurile. Vi le prezentăm mai întâi, iar apoi le comentăm: “E important să știm ce e primăria și ce e consiliul local. Eu știu că sunt două colege de-ale mele în consiliul local care de mai mult timp se ocupă cu stadiul salubrizării și cu contractele de salubrizare și care fac analize în acest sens. De aia mi se pare normal că nu eu răspund în locul lor. Nici nu răspund acum pentru campania USR Timiș sau pentru cine a postat ce, dar pot să spun într-un mod foarte transparent că noi analizăm toate contractele de salubrizare, analizăm felul în care sunt monitorizate toate contractele de salubrizare, tocmai pentru că vrem să ne asigurăm că serviciile pe care le plătim sunt și prestate și vrem să ne asigurăm că toate firmele – și sunt trei firme care au de-a face cu noi în acest domeniu, Retim, Brantner și Transclean – fac treabă și au contracte încheiate legal. Într-adevăr, în contractul cu Transclean, cele două consiliere au avut niște întrebări și am și eu niște întrebări, pe care le clarificăm acum sau încercăm să le clarificăm și cam asta este povestea. Nu este opacitate sau secretomanie, ci pur și simplu este un proces de analiză care necesită inclusiv niște consultări juridice și așa mai departe și la sfârșitul acestui proces de analiză bineînțeles că voi putea să împărtășesc și concluzii. În același timp, vreau să vă spun foarte clar că avem o anumită dilemă aici: sunt contracte în derulare, eu pot – fără aceste analize, dacă vreți – să reziliez repede că așa dă bine în presă, dar asta înseamnă că rămânem iarăși fără firmă de salubrizare. Asta e dilema cu care mă confrunt, că sunt niște contracte prost făcute, dar sunt și niște servicii de care avem nevoie și eu nu pot să scot din buzunar o nouă firmă și un nou contract imediat. Acesta este motivul pentru care durează această analiză și de ce vreau să iau o decizie care este responsabilă nu doar din punct de vedere juridic, ci și din punctul de vedere al calității serviciilor și al continuării serviciilor de care au nevoie timișorenii”.

În primul rând, apreciem faptul că domnul primar ne-a răspuns. Mai departe, însă, credem că sunt necesare câteva nuanțări. Dincolo de ironia subtilă cu diferențele dintre primărie și consiliul local – îl asigurăm pe domnul Fritz că le cunoaștem -, noul primar pare să nu fi realizat că nu ne-am trezit noi tam-nesam să îi cerem dumnealui să răspundă în locul consilierelor locale care au verificat contractele firmelor de salubrizare cu municipalitatea, ci doar am urmat îndemnul doamnei consilier local Rodica Militaru, care ne-a rugat să ne adresăm executivului primăriei. Deci dacă domnul primar are de făcut vreun reproș cuiva, îl informăm că a greșit destinatarul.

Apoi este foarte interesant cum, brusc și dintr-odată, Dominic Fritz ne informează că nu răspunde el pentru campania USR Timiș și pentru ce s-a postat în primăvară pe site-ul partidului, de parcă nu vorbim de campania electorală desfășurată pentru câștigarea de către dumnealui a funcției de primar… Poate au fost timișoreni care l-au votat pe domnul Fritz și pentru că au citit acel articol incendiar postat pe site-ul USR Timiș despre cum vechea administrație face și drege, iar acum aceștia află că noul primar n-are nici o treabă cu dezvăluirile făcute de propriul partid în campania electorală! OK, bine de știut.

Ne-a mai anunțat noul primar că nu este vorba de nici o opacitate sau secretomanie, ci doar de o analiză profundă a contractului de salubrizare încheiat de vechea administrație cu firma Transclean și că, dacă-l reziliază repede, fără analiză, doar pentru că așa dă bine în presă, Timișoara va rămâne cu gunoaiele pe străzi. Bună replica domnului Fritz, doar că iar a împușcat pianistul. Acest subiect, cu posibilele nelegalități ale contractului dintre Transclean și PMT, a fost făcut public în primul rând chiar de către colegii de partid ai actualului primar, încă din luna mai 2020, prin acel articol postat pe site-ul USR Timiș, și repus pe tapet de consilierul local Rodica Militaru în noiembrie 2020, printr-o postare revoltată făcută pe grupul de Facebook al USR Timiș! Noi n-am făcut altceva decât să prezentăm în articolul din 10 decembrie acuzațiile lansate de USR Timiș încă din primăvară și nemulțumirile împărtășite, în noiembrie, pe aceeași speță, colegilor săi de către doamna Militaru.

Ce să înțelegem din răspunsul de-acum al domnului Fritz? Că dumnealui și colegii din USR Timiș nu aveau nici o problemă, ba chiar ar fi aplaudat rezilierea, în primăvară, a contractului dintre primărie și Transclean, dacă aceasta s-ar fi produs în urma dezvăluirilor incendiare făcute pe site-ul partidului, chiar dacă această reziliere ar fi avut ca urmare înmulțirea rapidă a gunoaielor pe străzile orașului?! În timpul campaniei electorale, useriștii nu erau îngrijorați de soarta timișorenilor în cazul în care vechea administrație ar fi admis că au existat ilegalități și ar fi reziliat contractul cu firma de salubrizare? Atunci era OK, iar acum e rău să se întâmple așa ceva? Dacă asta nu e ipocrizie, atunci ce e?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fritz zice că nu poate rezilia un contract prost făcut, fiindcă străzile Timișoarei s-ar umple iar de gunoaie

  1. Da, domnule Brindescu, Friț și orice alt primar ar putea rezilia orice contract încheiat intre primărie si furnizori. Orizontul de așteptare se pare ca e mult mai larg decât cel al promisiunilor de campanie, de unde înverșunarea multor ranchiunoși asupra primarului Neamț. Problema e de ce sunt atât de multe probleme la nivel național, regional și local, zone subdezvoltate, etc. ? La 31 de ani de la revoluție, în țară UE, mai vorbim de curățenie și caldură? Ce facem, regresăm la nivel de anii ‘80? Nu ar trebui să avem o mică responsabilitate față de eroii revoluției care ne-au oferit șansa să trăim decent noi sau măcar unii dintre noi ne batem joc de această șansă. Și problema maturii e importantă însă cred că aveți capacitatea și viziunea necesare să tratați alte subiecte dar la nivel superior. Lăsați-le pe seama domnului Florescu și a lui Damian.
    Nu va facem noi agenda dragă redacție dar nici sa-l puneți pe Brindescu vârf de lance în lupta cu gunoiul menajer, acest domn are alt nivel, superior!

Lasă un răspuns