Fritz: ”Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale”

Fritz: ”Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale”

Fritz: ”Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, se declară indignat de modificările aduse unei ordonanțe de urgență privind Capitala Europeană a Culturii. Modificările ar putea periclita succesul programului Timișoarei 2023.

”Modificarea Ordonanței de Urgență privind Capitala Europeană a Culturii, votată de Guvern în ședința de joi, 31 august, a fost făcută fără implicarea sau consultarea Primăriei Timisoarei, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Ea ar putea să pună în pericol succesul programului Timișoarei 2023.

Deși modificarea vizează aparent doar prelungirea termenului până când pot fi finalizate investițiile de infrastructură co-finanțate de guvern, ea ascunde de fapt o întoarcere cu 180 de grade a abordării Ministerului Culturii (PNL), cu miza de a avantaja Consiliul Județean Timiș (PNL) și de a cere Primăriei Timișoara înapoi peste 40 milioane lei deja decontate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Timișoara.

“Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale pe ultima suta de metri – strict pe linie de partid”, declară Primarul Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Peste 100 de posturi vacante de educatori în Timișoara și în județ

Conform comunicatului, ”la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului în iunie 2022, respectiv a Legii de adoptare a ei în octombrie 2022, oricum mult întârziat, Ministerul Culturii a insistat pe două condiții pentru a susține financiar investițiile în infrastructura culturală a Timișoarei.

Și anume, investițiile să fie din lista dosarului de candidatură și să fie puse în valoare toate investițiile pentru care Municipalitatea solicită co-finanțare până la sfârșitul anului Capitalei. Prin urmare, investițiile trebuiau începute cât de repede posibil, chiar înainte de adoptarea ordonanței, Ministerul urmând să returneze ulterior banii investiți de Primărie.

Primăria Municipiului Timișoara, de bună credință, a acționat în consecință, a grăbit investițiile în cele 5 cinematografe reabilitate (unul finalizat anul trecut, trei urmează să fie deschise în anul Capitalei) și a absorbit toată suma de 52,9 milioane lei pusă la dispoziție de Ministerul Culturii”.

”Acum câteva săptămâni, am primit o scrisoare că Ministerul consideră că toate investițiile începute înainte de iunie 2022 nu sunt eligibile, ceea ce ar însemna că trebuie să returnăm 40 de milioane de lei. In acelasi timp, fără niciun fel de consultare cu noi, Ministerul Culturii a împins o modificare a termenului de finalizare până la 30 iunie 2024.

De ce? Pe când Primăria Timișoara a absorbit toți banii transferați, CJT și Teatrul Național nu au absorbit încă nimic și nu au proiecte ce pot fi puse în valoare încă în acest an.

Este absurd să pedepsești singura instituție care a respectat termenele date, cerând înapoi aproape toată suma, și în același timp să schimbi regulile jocului pentru cei care încă nu au reușit să facă nimic, adică Consiliul Județean condus de PNL. Nu voi accepta ca Ministerul Culturii să dea țeapă Primăriei Timișoara.

Cer Ralucăi Turcan, ministrul culturii, să modifice cadrul legal cu respect pentru timișoreni și cu implicarea Primăriei, astfel ca toți banii angajați de Guvern să fie folosiți pentru succesul acestui proiect de importanță strategică”, a concluzionat primarul Dominic Fritz.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *