Fritz, pe urmele lui Ciuhandu și Robu. Construirea cișmelelor, semnal de campanie electorală

Fritz, pe urmele lui Ciuhandu și Robu. Construirea cișmelelor, semnal de campanie electorală

Fritz, pe urmele lui Ciuhandu și Robu. Construirea cișmelelor, semnal de campanie electorală

Primarul Dominic Fritz propune amplasarea, în zona centrală a orașului, a unui număr de 10 cișmele publice pentru apă potabilă. Acestea vor fi montate în Piața Victoriei, Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedrală, Parcul C.D. Loga, Parcul Adolescenților.

Lucrări magistrale dar și cișmele

Propunerea vine ambalată sub denumirea “Programul de investiții al furnizorului de servicii de alimentare cu apă și canalizare Aquatim SA pe anul 2023” și va fi supusă votului consilierilor locali.

Peste 22 de milioane de lei din surse proprii de finanțare vor merge spre lucrări noi, dar și pentru proiecte aflate în execuție, unele dintre acestea fiind la stadiul de plăți finale.

CITEȘTE ȘI: Colterm evită falimentul, datorii imense rămân neplătite

„Cea mai mare parte din fonduri, peste 70%, este direcționată către finalizarea investițiilor în curs, reprezentând lucrări de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare pe mai multe străzi din Timișoara și de înlocuire a unor tronsoane de conducte la stația de tratare a apei Bega.

O investiție majoră anul acesta, pentru care s-au alocat peste 800.000 lei, o reprezintă lucrările de înlocuire a conductelor de apă potabilă pe Calea Sever Bocu. Pe lângă investiții în extinderea și schimbarea de conducte, lucrări esențiale, dar dificile și de durată, o parte din parcurile Timișoarei vor avea cișmele noi”, plusează, într-un comunicat oficial, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Fântănile publice au apărut acum 20 de ani

Inițial, forarea de puțuri și construirea de cișmele publice, a venit în anul 2003, din cauza deficiențelor în rețeaua de alimentare cu apă a orașului.

“Municipiul Timișoara s-a confruntat cu mari necesități de natură edilitar gospodărească și în mod special cu alimentarea cu apa potabilă.

Până la soluționarea problemelor majore de alimentare cu apă și luându-se în considerare faptul că apa este o sursă vitală sănătății populației precum și având în vedere solicitările exprese ale cetățenilor, se impune executarea unor foraje de alimentare cu apă pe mai multe amplasamente din municipiul Timișoara, respectiv: Cartier Freidorf (str. I.Slavici colț cu str. Paganini lânga școală); Cartier Soarelui (strada Sirius intersecție cu strada Uranus); Cartier Ronaț (blocuri CFR); zona Muzeul Satului; zona Miorița (str. Miorița bloc 3); zona Steaua III (str. Bujorilor în fața blocului nr.24); zona Șirianu (str. R. Șirianu colț cu str. Brâncoveanu); Parcul Rozelor; Ion Ionescu de la Brad (str. Sinistra nr.30 bloc A90); Zona Calea Aradului Vest (str. Sitarului nr. 3-8 intersecție).

Ținând cont de faptul că fondurile necesare în acest scop vor fi propuse în baza “Listei obiectivelor de investitii”, pe anul 2004 cu finanțare din bugetul local, poziția “Forare fântâni publice”, propunem aprobarea de către Consiliul Local a studiului de fezabilitate : “Executie fântâni publice forate”, se arăta în referatul din 14 octombrie 2003 (Referat executie fantani publice.doc (civicul.ro)_, aprobat de către primarul Timișoarei de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

În timpul celor trei mandate de primar ale lui Ciuhandu, în oraș au fost realizate 92 de foraje pentru fântâni publice.

În primăvara lui 2004, cu festivități decente, au fost inaugurate primele cișmele de cartier, care au devenit foarte populare în rândul timișorenilor. Dar, ca și orice bun public gratuit ele i-au servit lui Gheorghe Ciuhandu pentru creșterea popularității. Și evident, au fost un bun prilej de punctaj electoral pentru edilul de atunci.

Robu, plăcuțele și fântânile de 24 de mii de euro

Simțind potențialul electoral al fântânilor publice, următorul edil, Nicolae Robu, a continuat și el înființarea de cișmele dar și modernizarea prin amplasarea de aparate de apă plată și sifon. La început gratuite, apoi pe bani.
În noiembrie 2018, pregătindu-se pentru o nouă campanie electorală, Nicolae Robu, a plusat și el, cu construirea a încă 12 cișmele publice. Și nu oricum, ci printr-o investiție de 240 de mii de euro.

Ca rezultat al discuțiilor cu timișorenii și a celebrelor sondaje pe Facebook, Robu susținea că timișorenii cer fântâni noi în cartierele orașului. Prețul pentru fiecare nouă fântână din cele 12 propuse, era de 20.000 de euro. După ce și-a pus numele pe fiecare fântână publică forată construită pe vremea fostei administrații, Robu a declarat că nu îl copiază pe Ciuhandu și că alegerile “sunt ca și câștigate”.

“Se știe că atunci când faci fântâni, că primarul Ciuhandu a luat multe voturi pe acele fântâni, ca s-o spun pe șleau… lumea apreciază, și atunci hai să încurcăm. Dom le, iau destule voturi oricum, dacă candidez, nu am nicio emoție. Știți că aveți sondaje, nu se apropie nimeni. Nu câștig prin fântâni alegerile, alegerile sunt oricum câștigate dinainte, știți foarte bine.

De ce să nu le dăm oamenilor posibilitatea să aibă apă? Haideți să nu încercăm iar să boicotăm. Că boicot s-a încercat și la Pasajul Jiul, Pasajul Popa Șapcă, centrul istoric, vaporașe și la absolut tot.

Nu ne onorează asta. Până la urmă, tot se fac, dar hai să arătăm că se fac că punem umărul cu toții. Și atunci și lumea mai dă din voturi. Că altfel mi-e că, cum să vă spun, nu cred că din fântâni îmi iese atât cât să pot fi primar.

E o solicitare a oamenilor, eu merg între oameni. Haideți, aveți bărbăția, indiferent de genul pe care-l aveți , să veniți cu mine între oameni, acolo în cartiere, unde oamenii cer fântâni, și spuneți-le că 24.000 de euro, că n-o să fie atât la licitație, experiența arată că prețul scade mult. Spuneți să vedeți ce-o să spună oamenii. Noi nu trebuie să-i servim?”, își susținea pe față cauza electorală, în noiembrie 2018, Nicolae Robu.

A rămas antologică acțiunea din iulie 2014, când fostul primar Gheorghe Ciuhandu a rămas fără asumarea fântânilor publice realizate în Timișoara în timpul mandatelor sale. Pe plăcuțele de pe aceste fântâni au fost montate plăcuțe cu numele edilului atunci în funcție, Nicolae Robu.

placuta cismea Ciuhandu asumata de Robu

Timișorenii s-au distrat pe Facebook de faptul că numele fostului primar Nicolae Robu a început să apară și pe „realizări” ale predecesorului său, Gheorghe Ciuhandu. Circula pe Facebook o fotografie a unei plăcuțe amplasate pe una din cele 92 de fântâni publice forate în cele patru mandate ale țărănistului Ciuhandu. Pe aceasta scria foarte clar „Primăria municipiului Timișoara, primar Nicolae Robu”,dar și „an de execuție: 1998”.

Anul pre-electoral 2023

Actualul primar, Dominic Fritz, a declarat deja că va candida pentru un nou mandat. Printre multe promisiuni și proiecte, majoritatea pe hârtie sau randări pe computer și comunicate de presă cu verbe la timpul viitor, Fritz vine și el, în aprilie 2023 cu o primă propunere de realizare de noi cișmele de apă, gratuite pentru timișoreni.

Asta după ce, tot în aprilie, a luat măsura nepopulară de a desființa automatele de apă plată și sifon la 1 leu litrul, din diverse locații din oraș. Mașinăriile aparțineau unei firme private, dar erau amplasate pe domeniul public. Ele ofereau sifon și apă plată filtrate printr-un mecanism din interiorul lor. Prețul simbolic făcea concurență serioasă magazinelor de cartier dar și lanțurilor de supermarketuri care vând apă minerală și plată.

Conform anunțului din 21 aprilie 2023, în planul de investiții figurează amplasarea, în zona centrală a orașului, a unui număr de 10 cișmele publice pentru apă potabilă. Acestea vor fi montate în Piața Victoriei, Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedrală, Parcul C.D. Loga, Parcul Adolescenților.

Cișmele sunt proiectate cu două tăvi din oțel inoxidabil, una pentru populație și una pentru păsari și animale de companie.

Fântânile de apă vor fi amplasate pe un soclu din beton armat și montate în imediata apropiere a căminelor de branșament existente în zonele menționate pentru a fi legate la branșamentele existente pentru udarea spațiilor verzi.

Trăiască maestrul Caragiale!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fritz, pe urmele lui Ciuhandu și Robu. Construirea cișmelelor, semnal de campanie electorală

  1. stimate Mircea Opris ar fi cazul asemeni fostilor primari sa mai sapati…pardon sa va mai documentati. Este falsa afirmatia dvs. ”În timpul celor trei mandate de primar ale lui Ciuhandu, în oraș au fost realizate 92 de foraje”. Din pacate taranistul a fost primar 4 mandate, in perioada 1996 – 2012 cand pe langa fantanile ‘populare’ si vechituri de tramvaie primite de pomana, a schimbat borduri. Dupa 2005 a cumparat autobuze pe care timisorenii le-au platit timp de inca 10 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *