A fost stabilit calendarul plăţilor fiscale. Ce trebuie să ştie contribuabilii

obligatii fiscale

A fost stabilit calendarul plăţilor fiscale. Ce trebuie să ştie contribuabilii? În general, declararea și plata impozitelor din acest an se vor face în zilele obișnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există și termene speciale pentru anumite taxe introduse în ultimii ani. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat principalele termene-limită până la care trebuie declarate și plătite taxele și impozitele în acest an.

Astfel, până cel târziu în 27 februarie, organizaţiile nonguvernamentale (ONG) și societățile agricole trebuie să-și declare profitul pe 2016 și să achite impozitul aferent, în cazul în care nu beneficiază de scutiri.

Data de 28 februarie este termenul final pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe reprezentanțe, de către persoanele juridice din străinătate care au deschis astfel de unităţi în România.

Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-și declare și să plătească această obligaţie pe anul 2016 până în 27 martie.

Tot până în această zi trebuie plătite contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului întâi. 31 martie este data-limită pe care o au la dispoziţie proprietarii care doresc să beneficieze de reduceri de zece procente din cuantumul taxelor locale pe clădiri, terenuri și autovehicule, inclusiv din impozitul pe terenul situat sub locuință.

Până în 2 mai, instituțiile publice și ONG-urile trebuie să depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2016.

Persoanele fizice care au realizat în 2016 venituri din activități independente, din chirii sau din activități agricole, trebuie să și le declare completând formularul 221. Termenul-limită este 25 mai, dată până la care poate fi declarată şi destinația sumei reprezentând până la doi la sută din impozitul anual.

De asemenea, tot până în 25 mai societățile comerciale, private sau de stat, trebuie să-și depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2016.

Până în 25 iunie trebuie plătite CASS aferente trimestrului al doilea, iar persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România trebuie să-și achite prima tranșă din impozitele pe aceste reprezentanțe.

Persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50 la sută din impozitul aferent acestui tip de venit până cel târziu în 25 iulie.

Până în 25 septembrie trebuie plătite CASS aferente trimestrului al treilea.

Data de 30 septembrie este termenul-limită pentru plata fără penalități de întârziere a taxelor locale pe locuințe, terenuri și autovehicule.

Agricultorii trebuie să plătească, până în 25 octombrie, o primă rată de 50 la sută din impozitul pe venitul din activitățile agricole.

Persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic trebuie să se încadreze în termenul-limită de 27 noiembrie pentru achitarea celei de-a doua rate, reprezentând restul de 50 la sută din cuantumul impozitului.

Până în 15 decembrie poate fi plătită cea de-a doua rată de 50 la sută din impozitul agricol.

Plata CASS pentru trimestrul al patrulea se va efectua până cel târziu în 21 decembrie.

Aceeaşi dată-limită este valabilă şi pentru persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România şi trebuie să-și plătească a doua tranșă din impozite.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *