APIA Timiş va relua plăţile din 15 februarie

fermier 3

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va relua, din 15 februarie, virarea integrală a subvenţiilor directe aferente anului trecut. Este vorba atât despre plăți pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie.

Pentru mai multe scheme de plată pe suprafață, fermierii știu exact ce sumă trebuie să încaseze de la APIA, dar recent a fost anunţat şi cuantumul ajutorului național tranzitoriu (ANT) pentru culturile pe teren arabil, fiind vorba despre 17,72 euro pe hectar.

Schemele de bază aflate în vigoare

Plata unică pe suprafață (SAPS), plătibilă pentru terenul arabil care trebuie să depășească un hectar, are stabilit pentru 2016 un cuantum de 96,8861 euro/ha (din care s-a achitat, în toamna anului trecut, un avans reprezentând aproape 70 la sută din sumă).

Pentru plata redistributivă există două variante: pentru suprafeţe, cuantumul este de 5,00 euro/ha; pentru suprafeţe cuprinse între cinci şi 30 ha, suma cuvenită este de 48,8554 euro/ha.

Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire) se efectuează pentru toată suprafața eligibilă, suma fiind de 57,3714 euro/ha.

Plata pentru tinerii fermieri (până în 40 de ani) se achită pentru primele 60 de hectare, cuantumul fiind stabilit la 22,8718 euro/ha. Ajutorul național tranzitoriu pentru culturi în teren arabil se plătește pentru toată suprafața eligibilă, iar cuantumul propus, care urmează să fie aprobat printr-o hotărâre de guvern, este de 17,72035 euro/ha.

În afară de schemele de bază, fermierii pot accesa și sprijinul cuplat pentru diferite culturi agricole, precum soia, lucernă, legume în solar, hamei sau sfeclă de zahăr, dar cuantumul acestor subvenţii nu a fost încă stabilit.

Sume minime şi maxime

Pentru un fermier eligibil pentru plăţi, cea mai mică sumă pe hectar pe care o poate încasa de la APIA este suma dintre SAPS, ANT şi înverzire, mai precis de 171,97785 euro/ha. Dacă este vorba despre un fermier mic, care exploatează maximum cinci hectare, la această sumă se adaugă încă cinci euro/ha, astfel încât cuantumul va totaliza 176,97785 euro/ha.

În schimb, cea mai mare sumă pe care o încasează un tânăr fermier pentru suprafețele cuprinse între cinci și 30 de hectare, unde cuantumul pe hectar este de 243,70505 euro. Pentru suprafețele de până la cinci hectare inclusiv, subvenţia se ridică la 199,84965 euro/ha.

O subvenţie nouă

Subvenţiile pentru anul în care ne aflăm vor fi achitate, de asemena, în lei, iar cursul la care se va efectua conversia din euro în moneda naţională urmează să fie fixat în data de 30 septembrie, de Banca Centrală Europeană. O noutate o va reprezenta subvenţia pe care APIA o va achita pentru o suprafață de doar un hectar de teren agricol, pentru toți beneficiarii de plăți directe din fonduri europene sau de la bugetul de stat. Aceasta va putea fi obţinută în baza cererii unice care se va depune la APIA începând cu data de 1 martie, cu termen-limită până în 15 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *