Focar de pestă porcină în Timiș. Autoritățile iau deja măsuri

Prefectul Liliana Oneț a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, din cauza faptului că în  urma examinării probelor prelevate de la porci mistreți găsiți morți pe Fondul cinegetic nr. 16 Șarlota din gestiunea Ocolului Silvic Timișoara 33 a fost confirmată Pesta Porcină Africană.

In cadrul ședinței a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Planului de măsuri referitoare la combaterea Pestei Porcine Africane din Fondul Cinegetic nr. 16 Șarlota din gestiunea Ocolului Silvic Timișoara 33.

Conform acestui plan a fost stabilită zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost  găsite  cele zece cadavre de porci mistreți.

Zona afectată este formată din:

  • zona infectată care reprezintă o rază de 0-8 km de la locul unde au fost găsite cadavrele de porci mistreți.
  • Zona infectată cuprinde următoarele localități: Buzad, Altringen, Charlotenburg, Remetea Mică, Mașloc, Fibiș, Bencecul de Jos, Bencecul de Sus, Sălciua Nouă, Herneacova și Nadaș.
  • zona de control temporar (8-13 kilometri) care cuprinde următoarele localități Comeat, Sintar, Bogda, Alioș, Fiscut ( județul Arad), Firiteaz (județul Arad), Pișchia, Ianova, Stanciova și Hodoș (Brestovăț).

Timp de 7 zile din localitățile afectate nu se pot sacrifica sau mișca (către alte localități) porcii din gospodării.

În zona afectată sunt incluse următoarele fonduri de vânătoare:

FV 15 ALIOȘ , FV 14 PIȘCHIA, FV 59 GIARMATA, FV 58 RECAȘ, FV41 CRALOVAȚ, FV 17 NADAȘ, FV 18 BRESTOVĂȚ și FV 13 VINGA-județul Arad.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns