Focar de pestă porcină africană la Smithfield, în județul Timiș

La Ferma Gătaia Nouă aparținând de SC Smithfield România a fost identificat un focar de pestă porcină africană. De asemenea, virusul care determină această boală a fost izolat în urma examinării unor probe  prelevate de la porci domestici proveniți dintr-o exploatație non-profesională, din localitatea Honorici.

CITEȘTE ȘI: Cea mai ”vânată” școală din Timiș

Ca urmare, în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului din Honorici și s-a decis uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a suinelor din exploatația non-profesională. Astfel, zona de protecție 0-3 kilometri cuprinde localitățile Honrici, Pini, Victor Vlad Delamarina. Zona de supraveghere 3-10 kilometri cuprinde localitățile Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloșag, Știuca, Pădureni, Dragomirești, Vișag, Pietroasa Mare, Hodoș, Herendești.
Totodată, a fost emisă o hotărâre de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului din exploatația comercială  SC Smithfield România SRL- Ferma Gătaia Nouă, județul Timiș, și s-au decis măsurile de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare a suinelor din exploatația comercială.
Astfel, zona de protecție (0-3 kilometri) cuprinde:
localitatea Berecuța și  exploatația comercială suine- ferma GĂTAIA 2 aparținând SC Smithfield România SRL.
Zona de supraveghere(3-10 kilometri) cuprinde:
localitățile Opatița, Birda, Sculia, Gătaia, Șemlacu Mare, Șemlacu Mic, Butin, Percosova, Rovinița Mică, Breștea, Rovinița Mare, Sîngeorge, din județul Timiș și localitatea Măureni, din județul Caraș-Severin și exploatațiile comerciale suine – ferma Gătaia și ferma Birda, aparținând SC Smithfield România SRL.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns