”Fizicienii, când se uită la stele, se uită și cu un ochi poetic”, a spus Cristian Presură, la Timișoara

”Fizicienii, când se uită la stele, se uită și cu un ochi poetic”, a spus Cristian Presură, la Timișoara

”Fizicienii, când se uită la stele, se uită și cu un ochi poetic”, a spus Cristian Presură, la Timișoara

Fizicianul Cristian Presură a fost prezent, la Timișoara, în weekend, la invitația Universității de Vest, pentru a conferenția în fața unui public numeros, din care au făcut parte sute de tineri veniți din toată țara în tabăra de vară organizată de instituția de învățământ superior.

Conferința, intitulată „Philips – Știința povestită”, face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!” și se înscrie în suita bogată de evenimente similare pe care universitatea le-a organizat în acest an, aducând, în fața publicului, oameni valoroși din diferite domenii de activitate, inclusiv deținători ai Premiului Nobel.

În construcția eșafodajului temei alese – teoria ”Big Bang-ului”, Cristian Presură a optat pentru o expunere captivantă și accesibilă chiar și celor mai puțin cunoscători ai arealului fizicii, plecând de la elemente de spectroscopie și ajungând la două dintre cele mai cunoscute teorii ale formării universului: cea statică, a lui Albert Einstein, și cea a lui Georges Lemaître, care atribuie expansiunea universului exploziei unui atom.

Vorbind despre măsurătorile indicilor observabili într-un laborator, care ne prezintă date pertinente despre cele inaccesibile omenirii, cauzate de complexitatea întinderii, presupuse infinite, a universului, Cristian Presură a nuanțat sensibilitatea pe care oamenii aplecați spre știință o păstrează nealterată în nucleul sufletului lor: ”Fizicienii, când se uită la stele, se uită și cu un ochi poetic…”.

De altfel, fizicianul român este recunoscut și prin prisma acestei abordări nonformale ale unor probleme decupate din domeniul care l-a consacrat, prezentate în scurte filmulețe, bucurându-se de o mare popularitate în rândul persoanelor tinere, dar și adulte.

Ideea de a aborda fizica dintr-o altă perspectivă, aceea că ”în școli, trebuie predată metoda, nu informația” a fost, recent, concretizată într-un manual de fizică pentru clasa a VI-a, avizat de Ministerul Educației, pe care Cristian Presură l-a coordonat prin intermediul unei echipe din componența căreia fac parte și doi dintre absolvenții Universității de Vest din Timișoara: Petronela Ioja și Aneta Mihalcsik.

Expunerea lui Cristian Presură în Aula Magna a fost completată de un dialog al acestuia cu publicul auditor, dialog moderat de prorectorul Universității de Vest, Mădălin Bunoiu. Mulțumind invitatului pentru că a onorat instituția cu prezența sa, Mădălin Bunoiu a punctat importanța rolului pe care fizica îl ocupă în înțelegerea manifestărilor exterioare ale lucrurilor care ne înconjoară: ”Fizica este știința care-și propune să explice totul. O regăsim în științele exacte, umaniste, sociale și chiar în cele vocaționale”.

Cristian Presură i-a încurajat pe cei prezenți în sală să-i adreseze întrebări nu doar legate de fizică, astfel încât, venind în întâmpinarea curiozității unui tânăr, a devoalat un fapt mai puțin cunoscut, mărturisind că, în liceu, a fost corigent tocmai la… fizică! Evident, nu din necunoașterea materiei, ci pentru că, atras fiind de expansiunea cognitivă pe palierul operațiilor logice, găsea alte metode de rezolvare a problemelor, ceea ce a atras nemulțumirea profesorului, evaluarea acestuia fiind viciată, în acest caz, de o eroare individual strategică.

”Există mai multe modalități prin care începe să-ți placă fizica. Poate să-ți placă pentru că îți plac poveștile din fizică, găuri negre ș.a.m.d. Foarte mulți oameni sunt atrași așa de fizică. Sunt alții care sunt atrași de fizică prin experimentele pe care le făceau când erau copii. Pentru mine, e oarecum atipic. Eu am descoperit fizica prin intermediul matematicii. De fapt, în liceu am fost corigent la fizică. Nu pentru că nu știam, ci pentru că mă certam cu profesorul de fizică. Îmi plăcea mult matematica și rezolvam toate ecuațiile. Profesorul de fizică venea cu manualul și-mi spunea <<Cristi, fă exercițiul ăsta!!>>. Eu îl rezolvam, și îl rezolvam bine, dar prin altă metodă. Domnului profesor nu-i plăcea, că nu era în manual: <<Doi, treci la loc!>>”, a povestit Cristian Presură o secvență din parcursul său educațional.

CITEȘTE ȘI: Trupe rock de renume, la festival în vestul țării. Intrarea este liberă

Această experiență nu a diminuat, însă, pasiunea lui Cristian Presură pentru fizică, pentru că ea s-a născut ca o consecință a înclinației inițiale către matematică.

După absolvirea liceului, Cristian Presură și-a continuat educația, urmând studiile facultăților de electrotehnică și de fizică. S-a specializat apoi în domeniul senzorilor medicali, fiind inventatorul senzorului optic din ceas, care măsoară pulsul.

Fizicianul român care, în prezent, își desfășoară activitatea ca cercetător la Philips Research Eindhoven (centrul de innovații tehnologice din Olanda), a venit la Timișoara împreună cu soția și una dintre fiicele sale, luându-și, mai apoi, un răgaz de două zile, pentru a explora orașul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *