Fiul unui polonez înnobilează șeptelul bănățean. Dintre blocurile Capitalei, pe izlazul din Timiș

cal 1 1

Un bucureștean a pus bazele unei afaceri într-un sat bănățean la o vârstă la care americanii abia devin majori și pot bea o bere.

Dawid Plewinski a înființat la 21 de ani o fermă zootehnică din banii proprii pe care i-a câștigat prin muncă în ultimii șase ani. El crește în prezent 51 de vaci de carne și visează că în curând va deține o fermă de îngrășare a acestora cum scrie la carte.

Dawid Plewinski și-a petrecut prima copilărie la bloc, în Capitală, acolo unde a văzut lumina zilei. ”Tatăl meu este polonez din Lublin, iar mama este din județul Prahova. Când eram în clasa a doua, familia mea s-a mutat la Uivar. În acest sat, mi-am descoperit dragostea pentru animale”, mărturisește tânărul.

Tatăl acestuia se ocupă cu agricultura și i-a oferit posibilitatea de a-și câștiga primii bani muncind la câmp. În paralel, Dawid Plewinski s-a ocupat și cu îngrijirea și antrenarea cabalinelor la o pensiune de profil din județ.

Primul animal pe care și l-a cumpărat a fost un cal pursânge englez – o rasă caracterizată prin viteză și grație – pentru care a plătit 1.200 de euro. În prezent, deține trei exemplare.

Admiterea la facultate l-a trimis la coada vacii

În toamna trecută, Dawid Plewinski a început cursurile la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și tot atunci s-a lansat în afaceri, aplicând de la bun început teoria în practică . vaca 2

”Mi-aș fi dorit să înființez o fermă de îngrășare a vitelor, dar nu am putut din cauza costurilor ridicate. Astfel, m-am axat pe creșterea vacilor de carne. Am 46 de exemplare din rasa  Aberdeen Angus, animale foarte rezistente la boli, nepretențioase, care se adaptează ușor la exploatarea pe pășune și au o maturizare rapidă și o conversie foarte bună a furajelor în carne.

uliu 2

De asemenea, am și cinci taurine din rasa Galloway, exemplare robuste, cu o rezistenţă fizică foarte bună, care se reproduc uşor și sunt deosebit de fertile. Spre deosebire de animalele crescute în ferme de îngrășare, care ating greutatea de o tonă, ale mele ajung la 300 de kilograme. Vitele le păstrez, iar tăurașii îi cresc pentru abator și primesc doi-trei euro pe kilogram”, spune tânărul întreprinzător.

 

Un câine, doi șerpi, un uliu…

sarpe 2 1

Este prima vară în care Dawid Plewinski muncește pentru ferma sa.

Bărbatul a arendat câteva parcele de teren pe care produce furaje pentru animale. ”Ziua lucrez la câmp, iar noaptea balotez lucerna ca să nu se scuture. Dacă am o oră liberă, învăț pentru facultate”, spune tânărul. În timpul în care fermierul lucrează, vitele sunt la pășune, iar caii au fost cazați la o pensiune din Săcălaz.

Acasă, Dawid Plewinski are însă și patru animale de companie. ”Am un câine de vânătoare pe care îl strig Nick și care este metis, rezultat din încrucișarea raselor brac german și vizsla maghiar. De asemenea, am doi șerpi constrictori, Osiris și Kalipso, și un uliu, Odin”, mărturisește Dawid. Șerpii au vârsta de trei ani și trebuie hrăniți o dată la trei săptămâni, cu cinci-șase șoareci. Odin servește masa în fiecare seară, cina sa fiind compusă dintr-un porumbel.

”Am ajuns să-i cresc din întâmplare, de când eram mai mic, și am grijă de ei în continuare”, spune Dawid Plewinski.

 

         Pe cont propriu

Tânărul încă locuiește cu părinții, însă în afaceri, e pe cont propriu. Crede cu tărie că va reuși în viață și nu se teme de schimbările care pot avea loc în traiectoria sa. ”În prezent, mă ocup de creșterea vitelor de carne pentru că e o afacere rentabilă pe care o pot desfășura.

Dacă pe parcurs nu voi mai obține profit, sunt dispus să mă reprofilez. Rasele pe care le am eu cresc în libertate, pe pășune și, ca atare, sunt mai sălbatice și nu manifestă atașament față de oameni. Îi încurajez pe toți tinerii care au o idee de afaceri sau o pasiune să muncească pentru a o fructifica”, conchide Dawid Plewinski.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *