Fiscul va lua mai repede în vizor firmele rău-platnice

firma investitii

În ultimii patru ani, în România au intrat în insolvenţă peste 100.000 de societăţi, respectiv 16 procente din totalul firmelor active şi 10 la sută din totalul celor foarte mari.

Procentajul este alarmant, de patru ori mai ridicat decât media din Europa Centrală şi de Est, după cum evidenţiază un studiu efectuat de Coface România.

CITEȘTE ȘI: Spiritul civic încă are câștig de cauză, la Timișoara

În bună măsură, însă, insolvenţele din România sunt cusute cu aţă albă, iar partenerii de afaceri ai firmelor aşa-zis falimentare sunt cei care plătesc în cele din urmă oalele sparte.
premii renasterea septembrie
Nu mai puţin de 3.000 de firme oficial insolvabile înregistrau, de fapt, venituri anuale de peste un milion de euro.

Având în vedere că o bună parte a firmelor aşa-zis falimentare raportau încasări stabile, intrarea lor în incapacitate de plată nu a fost cauzată de evoluţia veniturilor.

CITEȘTE ȘI: Cazul bizar al tinerei cu mâinile legate, care sună la uși în toiul nopții, apoi se face nevăzută

Imposibilitatea de a-şi onora datoriile contractate la bănci, pe fondul încasării cu greutate a facturilor emise a constituit, pe de altă parte, o groază de intrări în insolvenţă ale unor companii oneste.

O lege cu bune, dar şi cu rele

Cum dreg guvernanţii busuiocul sau, cel puţin, ce s-au gândit să încerce? Societățile comerciale din România, fără excepție, vor fi obligate să întocmească baze de date cu furnizorii sau clienții care le datorează bani pe perioade care depăşesc 30 de zile.

CITEȘTE ȘI: Centru de recuperare medicală într-o localitate timișeană

Obligaţia a fost introdusă recent, printr-o Hotărâre de Guvern care modifică Ordonanţa de Urgenţă 77 din 1999.

Reglementarea se va lăsa, din păcate, cu costuri suplimentare semnificative în sarcina firmelor, cu precădere a celor medii sau mari, care lucrează cu mii de furnizori şi clienţi.

Bazele de date cu datornicii ar urma să fie transmise Ministerului Finanţelor Publice care, din analiza lor, va trebui să identifice societăţile comerciale care sunt în mod frecvent rău-platnice.

Aceste societăţi vor fi mai atent analizate de către autorităţi, având în vedere comportamentul lor de plată.

Pe de altă parte, pentru bugetul statului, dacă listele vor fi eficient folosite, ar apărea un plus, mai ales că în România frecvenţa insolvenţelor şi falimentelor cu semnul întrebării este una foarte mare.

Potrivit Coface, şapte din zece companii româneşti nu reuşesc să-şi plătească la timp furnizorii. O altă concluzie a studiului Coface este că în ultimii ani au sporit considerabil dificultăţile de returnare a creditului comercial din cauza incapacităţii de plată a firmelor.

Un termen de plată lung către furnizori avantajează firma pe termen scurt, întrucât dispune de lichiditate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *