Fiscul timișorean și-a reluat activitatea

taxe 3

Începând de ieri, la Direcția fiscală a municipiului Timișoara se lucrează din nou, încheindu-se pauza adusă de sărbătorile de iarnă și de trecerea într-un nou an fiscal.

CITEȘTE ȘI: Şoferii români de TIR, umiliţi pe Facebook de nemţi, după ce unul a blocat două străzi, în Germania

Timișorenii nu s-au îmbulzit, ieri, prea tare pentru a-și plăti impozitele, dar casieriile direcției au fost, totuși, solicitate, câteva zeci de persoane aflându-se pe parcursul întregii zile la rând. Oamenii au la dispoziție și alte mijloace de plată, în afară de clasicul stat la coadă la ghișeele fiscului. Impozitele pe clădiri, terenuri și mașini pot fi achitate și la ghișeele oficiilor poștale, dar și online.

Reamintim că, în acest an, conform deciziei Consiliului Local Timișoara, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,6 la sută asupra valorii care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință, valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință sau valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3 la sută asupra valorii impozabile a clădirii.

Impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice rămâne majorat, în conformitate cu prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu o cotă adițională de 50 la sută din cota de impozit stabilită. Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice rămâne majorat cu o cotă adițională de 50 la sută față de nivelul impozitului stabilit.

Bonificație de zece la sută, pâîn 31 martie

Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, pe teren sau pe mijloacele de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabilii persoane fizice, până la data de 31 martie a anului 2020, se acordă o bonificație de 10 la sută. Se va acorda scutirea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru urmatoarele situații, astfel: imobilele clasate ca monumente istorice de tipul muzeu sau casă memorială, clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și furnizori de servicii sociale, clădirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, pentru perioada pentru care proprietarul menține afectațiunea de interes public, clădirile retrocedate potrivit OUG nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, pentru perioada pentru care proprietarul menține afectațiunea de interes public. Aceeași scutire este valabilă și pentru clădirile retrocedate comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu condiția menținerii afectațiunii de interes public.

De asemenea, în luna aprilie a anului trecut, Consiliul Local Timișoara a aprobat indexarea pentru anul fiscal 2020, cu rata inflației de 4,6 la sută, a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și a limitelor amenzilor care se fac venit la bugetul local, aici fiind cuprinse impozitele pe clădiri, terenuri, autovehicule, precum și alte taxe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *