Încă de la apariția primelor știri cu privire la tragedia de pe strada Miorița nr. 8, dar și în zilele următoare, în declarații făcute la posturile de televiziune, în conferință de presă și pe propria pagină de Facebook, primarul Timișoarei, Nicolae Robu a exclus categoric orice implicare a instituției pe care o conduce în operațiunea de deratizare efectuată de inconștientul patron și singur angajat al firmei Bistim Dera. Domnul Robu a declarat, în conferința de presă de marți: „Am făcut verificările de rigoare și firma nu a solicitat niciodată acord comercial de la Primăria Timișoara și, evident, nici nu a primit. Nici nu știe nimeni de ea”.
Timișorenii, implorați de primar să verifice pe cine bagă în casă
Ulterior, edilul-șef a postat un apel către timișoreni pe pagina sa de Facebook, apel pe care-l redăm în continuare: „PRECIZEZ DIN START, CĂ PRIMĂRIA NU ARE NICIO IMPLICARE, INTERVENȚIA FIIND FĂCUTĂ ÎN INTERIORUL UNUI BLOC PROPRIETATE PRIVATĂ, PRINTR-O RELAȚIE DIRECTĂ ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI-FIRMĂ DE DERATIZARE! FAC UN APEL LA DV., STIMAȚI TIMIȘORENI, locuitori la casă sau la bloc, diriguitori de unități economice, de diverse instituții, să fiți precauți, vigilenți, să nu contractați pentru dezinsecție / deratizare firme care nu vă prezintă documentele de autorizare și referințe de la ultimele locuri unde au prestat. Verificați dv înșivă, prin discuții directe cu respectivii clienți dacă totul a decurs în regulă la ei, fără incidente și inclusiv dacă intervențiile au fost eficiente. Vă fac cunoscut că Primăria asigură dezinsecția / deratizarea, ca de altfel și salubrizarea, DOAR pe domeniul public al municipalității, nicidecum pe proprietățile private și nici măcar pe proprietățile statului român neaflate oficial în administrarea Primăriei. Am ținut să fac aceste recomandări și precizări din grijă și respect pt dv, stimați concitadini și vă rog să le receptați ca atare!”.
Așadar, domnul primar face un apel emoționant la timișoreni să fie precauți și vigilenți și să nu bată palma cu firmele de dezinsecție și deratizare care nu prezintă documentele de autorizare, ba chiar să și caute referințe de la ultimii clienți ai firmei respective.
Secretomanie totală pe site-ul primăriei
Domnul Robu nu scoate însă nici o vorbă despre primul pas pe care ar trebui să îl facă orice administrator sau președinte de asociație de proprietari care ar dori să contracteze o firmă de deratizare: să caute pe site-ul Primăriei Timișoara lista cu firmele de acest gen autorizate de municipalitate. De ce a omis domnul Robu să îi îndemne pe concetățenii săi să facă această verificare pe pagina de internet a primăriei? Simplu: pentru că această listă nu a fost postată pe site-ul respectiv! Nici lista cu firmele de dezinfecție/dezinsecție/deratizare autorizate de municipalitate, nici procedura de autorizare care trebuie parcursă de eventualii doritori să înființeze astfel de firme nu apar pe site-ul www.primariatm.ro. Pe acest site, la secțiunea „Acte necesare și formulare. Biroul Gestiune populație canină, Deratizare, Dezisecție (n.r. – „n”-ul a fost uitat pe drum), Dezinfecție”, apare doar o frază referitoare la „înregistrarea animalelor de companie în Registru (n.r. – a fost uitat și „l”-ul pe drum) animalelor de companie”. Atât și nimic mai mult. Nici o listă cu firmele de deratizare autorizate de Primăria Timișoara, nici o listă cu documentele și avizele pe care sunt obligate să le posede firmele care solicită autorizare de la primărie pentru acest gen de activități. Secretomanie totală!
La București se poate, la Timișoara, nu
Prin comparație, pe site-ul Primăriei Municipiului București, în secțiunea „Direcția Utilități Publice”, poate fi găsită „Banca de date societăți autorizate să presteze servicii de dezinsecție/dezinfecție/deratizare pe teritoriul municipiului București”, iar înainte de lista celor 175 de firme autorizate de municipalitatea bucureșteană apare și precizarea: „Autorizațiile sunt valabile 1 an de la data emiterii”. Adică nu este suficient ca o firmă de deratizare să obțină la un moment dat autorizație de la primărie, ci această autorizație trebuie reînnoită anual! Tot pe site-ul Primăriei Municipiului București, în aceeași secțiune apare postată și „Lista cu documentele necesare obținerii Autorizației pentru prestări servicii de dezinsecție/dezinfecție/deratizare pe teritoriul municipiului București, conform Anexei 2”.
Dacă la București se poate, la Timișoara de ce nu se poate? Unde este transparența cea mereu clamată de Nicolae Robu? Nu că ar fi neapărat primarul vinovat de absența acestor informații necesare de pe site-ul instituției, dar poate că, înainte de a-i implora pe timișoreni să verifice cât de serioase sunt firmele de deratizare pe care le bagă în casă, ar fi trebuit ca domnul Robu să-și întrebe subalternii: „Măi, oameni buni, dar pe site-ul primăriei avem postată lista cu firmele de deratizare autorizate de noi?”.
Bețele de Moș Nicolae, mai importante decât firmele de deratizare?!
Culmea, în toiul evenimentelor, în loc ca pe site-ul primăriei să apară, în al 13-lea ceas, această listă, funcționarii municipalității postează un „comunicat privind comercializarea produselor specifice evenimentului de Sfântul Nicolae”, cu detalii privind condițiile care trebuie îndeplinite de persoanele care vor să vândă clasice nuielușe de Moș Nicolae și locurile în care este permisă această activitate. Bine că astfel de chestiuni de importanță minoră își pot găsi locul pe site-ul Primăriei Timișoara, dar lista cu firmele de deratizare autorizate de municipalitate e păstrată la secret…
O joarda pe masura lui Nicolae Robu,de sf.Nicolae!