Finanțarea lui Poli s-a lăsat în trecut cu dosare penale. Urmează Nicolae Robu?

Robu Poli

În perioada 2008-2011, fostele administrații, locală și județeană, au încheiat două contracte de asociere cu echipa de fotbal ”Poli” din acea perioadă, prin care se angajau să o susțină financiar în vederea obținerii unor performanțe sportive. Și performanțe au fost.

La un moment dat, inspectorii Curții de Conturi, care au efectuat, în acest interval, mai multe controale la cele două instituții, au decis că finanțarea este ilegală. Procurorii DNA Timișoara au intrat pe fir, stabilind că acțiunea comună a celor două entități publice a creat un prejudiciu estimat la circa 40 de milioane de lei.

Drept urmare, trei membri din conducerea clubului sportiv și 18 funcționari publici (inclusiv Gheorghe Ciuhandu, Adrian Orza, Ioan Cojocari și Constantin Ostaficiuc) au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, în două dosare disjunse.

Primul, cel al CJT, s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Timiș, iar inculpații au fost găsiți vinovați de săvârșirea faptelor imputate. În acest moment, procesul continuă cu judecată în apel a cauzei. Celălalt dosar se află încă la instanța de fond.

În pofida acestei întâmplări, fostul rector al Universității Politehnica, ajuns, între timp, primarul Timișoarei, fiind un suporter înfocat al echipei locale de fotbal, a decis, în anul 2011, înființarea unui ONG format din membri ai consiliului local, consiliului județean și ai universității, având drept scop tot… finanțarea fotbalului timișorean.

Edilul-șef a luat decizia după ce s-a consultat cu mai mulți juriști privind legalitatea unei finanțări din bani publici, de această dată, de către un ONG. Deși legislația este ambiguă în acest sens, chiar contradictorie, deși specialiști în Drept (printre aceștia numărându-se chiar inspectori ai Curții de Conturi) nu au reușit să stabilească cu certitudine dacă este sau nu legală o asfel de acțiune, Nicolae Robu a decis, totuși, să riște, dând undă verde finanțării.

Istoria s-a repetat însă. La unul dintre controale, inspectorii Curții de Conturi au stabilit că finanțarea nu este legală și trebuie stopată. Enervat de legislația în domeniu care permite loc de interpretări, Primarul Timișoarei a decis să tranșeze problema în instanță.

Instanța, însă, având deja un precedent cu fosta administrație care a pierdut un proces similar, nu i-a dat nici lui câștig de cauză, stabilind, totodată, că ONG-ul respectiv va trebui să returneze circa 35 de milioane de lei.

Interesant este însă că sportul a fost mereu finanțat de autoritățile locale în multe comunități din țară, fie că a fost vorba de handbal, baschet, gimnastică sau altceva. În unele situații, s-au întocmit dosare penale, în altele, nu. În unele cazuri rapoartele Curții de Conturi au fost favorabile, în altele, nu. Rămâne de văzut ce vor decide procurorii în cazul actualului primar al Timișoarei: îi vor face sau nu și lui dosar penal?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Finanțarea lui Poli s-a lăsat în trecut cu dosare penale. Urmează Nicolae Robu?

  1. Nu știu dacă urmează Robu dar ar trebui sa răspundă toți smecherii implicați în acea „inginerie financiara fotbalistica” care s-au înfruptat cu nesimțire crasă din banii adunați pe taxe și impozite de la cetățeni indiferent de vârsta, hobbyuri sportive, etc. Practic si concret: dacă eu sunt bătrân și îmi place tenisul de ce trebuie sa plătesc impozit la primărie care va ajunge în contul privat al unui om de fotbal?
    Tocmai de aceea orașul a stat ani buni împotmolit în mocirla nepăsării, fotbalul (și mediul primat!) privat primind pe tava banii din taxe și impozite. Cert e ca nici cu Robu nu avem motiv de mândrie, s-au realizat foarte multe contracte de prestări servicii și lucrări de calitate îndoielnica și inutile fără consultarea prealabila a cetățenilor, ocazii ideale pentru sifonarea banilor (românești și europeni, fără discriminare) în cantități industriale.

  2. Urmeaza dosar penal si recuperarea prejudiciului, plus pedeapsa corespunzatoare pentru Robu Nicolae. Hai DNA mai cu viata ca se poate si la Timisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *