Financial Times: Costul unui mic dejun atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Financial Times: Costul unui mic dejun atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Costul produselor alimentare de bază care alcătuiesc un mic dejun obișnuit a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, sub presiunea vremii nefavorabile și a dificultăților din lanțul de aprovizionare, ceea ce reprezintă încă o presiune în creștere asupra inflației mondiale.

Indicatorul Financial Times pentru micul dejun, bazat pe prețurile futures pentru cafea, lapte, zahăr, grâu, ovăz și suc de portocale, a crescut cu 63% din 2019, într-o mișcare care s-a accelerat începând cu această vară.

Companiile din industria alimentară cresc prețurile pentru a-și proteja marjele de profit, marile multinaționale, inclusiv Nestlé și Procter & Gamble, avertizând în ultimele săptămâni că presiunile asupra costurilor vor continua să se înrăutățească. Analiștii spun că majorarea costurilor de producție, procesare și transport va menține prețurile ridicate.

„Prețurile ridicate sunt aici pentru cel puțin încă un an”, a declarat Carlos Mera, șeful departamentului de cercetare a pieței de mărfuri agricole de la Rabobank.

Vremea bună și recoltele abundente dintre 2016 și 2020 au menținut prețurile pentru materiile prime alimentare la niveluri moderate, dar de atunci diverse probleme au lovit deodată, a declarat Will Osnato, analist la firma de date și cercetare în domeniul materiilor prime Gro Intelligence.

Problemele legate de producția de alimente au apărut pe fondul creșterii cererii, în condițiile în care revenirea după pandemie s-a dovedit a fi mai puternică decât estimările.

Deși prețurile pentru produsele alimentare de bază tind să se stabilizeze în ultimele luni ale anului, pentru că este sezonul post-recoltă în emisfera nordică și începutul sezonului de creștere în sud, prețurile au continuat să crească în acest an, iar produsele pentru micul dejun au crescut cu 26% de la jumătatea anului.

Modelele meteorologice contribuie la acest lucru. Meteorologii prognozează un eveniment meteorologic La Nina pentru al doilea an consecutiv, ceea ce va duce la o nouă perioadă de secetă și înghețuri. Costul îngrășămintelor, care sunt fabricate din gaze naturale, a crescut, deoarece mulți producători și-au oprit, de asemenea, fabricile, ceea ce a sporit presiunea.

Într-un an cu vreme extremă, cultivatorii din regiunile cheie de producție pentru multe produse alimentare s-au confruntat cu scăderi ale producției. Prețurile futures la grâu au crescut cu 20% de la începutul anului, în condițiile în care Rusia, America de Nord și Argentina au fost afectate de secetă, iar ce producătorii europeni au fost afectați de ploi. Ultima dată când prețurile la grâu au urcat la nivelurile actuale a fost în urma secetei din 2012 din SUA.

Între timp, prețurile la ovăz s-au dublat în acest an, după ce o secetă severă în Canada a distrus aproape jumătate din recoltă. Fiind cel mai mare producător și exportator de ovăz din lume, producția Canadei afectează comerțul mondial, iar anul acesta recolta sa a scăzut cu 44%, potrivit Gro.

Seceta din Brazilia, mare producător și exportator de zahăr și cafea, a afectat ambele produse de bază. Zahărul a crescut cu 26% de la începutul anului, în timp ce cafeaua a urcat cu 56%. Fermierii din cele mai mari regiuni de cultivare a cafelei au fost, de asemenea, afectați de înghețuri neobișnuite în luna iulie, ceea ce ridică temeri pentru recolta din sezonul următor.

Cafeaua a fost, de asemenea, unul dintre produsele de bază cele mai afectate de problemele lanțurilor de transport, a declarat Mera. Transportul maritim continuă să fie o problemă care afectează lanțul de aprovizionare, cu tarifele pentru containere cu aproape 280% mai mari decât anul trecut, potrivit grupului de transport maritim Drewry.

Cererea susținută a dus la creșterea prețurilor pentru lapte și suc de portocale, care au avut un impuls inițial din cauza pandemiei, și au continuat să fie susținute de creșterea numărului de consumatori care iau micul dejun acasă. Cererea în creștere de biocombustibili determină, de asemenea, creșterea prețurilor la uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de canola, de soia și de palmier.

CITEȘTE ȘI: Expo Mobila, reeditată în capitala Banatului. Intrarea este liberă

Creșterea costurilor pentru agricultori va face dificil pentru aceștia să profite de prețurile mai mari și să crească oferta. „Toate mărfurile agricole vor fi afectate de faptul că prețurile îngrășămintelor nu se vor reduce pe termen scurt”, a declarat Kona Haque, șeful firmei de cercetare și tranzacționare ED&F Man.

„Va fi nevoie de mai mult de un an pentru a ieși din situația de aprovizionare restrânsă în care ne aflăm acum”, a declarat Will Osnato de la Gro.

Sursa: Mediafax

Foto: Medexpert


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns