Final de epidemie

rujeola 2

În județul Timiș, epidemia de rujeolă se apropie de final, fiind înregistrate doar câteva cazuri sporadice. ”În prezent sunt internați patru pacienți cu rujeolă, fiind vorba de copii nevaccinați”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara. Vârful epidemiei a fost înregistrat în Timiș în această iarnă, când capacitatea secției pediatrice de specialitate a unității sanitare a fost depășită, fiind vorba de mai mult de 30 de micuți internați în aceeași perioadă de timp.

Potrivit specialistului, ultima epidemie de rujeolă declarată în urmă cu câțiva ani în țara noastră s-a întins pe parcursul a doi ani, județul Timiș parcurgând în momentul actual mai bine de jumătate din aceast interval. În plus, vacanța școlară limitează contactul copiilor, pojarul fiind una din bolile infecțioase cu transmitere ridicată în colectivități. Mai mult, aprovizionarea, în primăvară, cu vaccinuri suficiente, a redus numărul copiilor neimunizați. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, de la începutul anului și până în prezent au fost vaccinați 9.382 de micuți, în contextul în care de mai bine de un an, în județul Timiș au fost confirmate 1.214 cazuri de îmbolnăvire. ”În farmacia instituției avem un stoc de 19.152 de doze de ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), iar 1.944 de doze se află în teritoriu la medicii vaccinatori”, spune Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Epidemia de rujeolă se extinde cu paşi repezi în Uniunea Europeană, ţara cu cele mai multe cazuri înregistrate, dar şi cu cele mai multe decese – 31, dintr-un total de 35, fiind România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă și propune ca soluție pentru limitarea efectelor epidemiei: vaccinarea adulţilor (mai mult de zece la sută din totalul cazurilor înregistrate în România). Specialiştii români susțin totuși, că numărul de îmbolnăviri a scăzut în ultimele săptămâni, odată cu finalizarea anului școlar, dar nu exclud un nou val de îmbolnăviri începând din toamnă. Singura soluţie, spun experţii, este vaccinarea şi recuperarea copiilor care au doar o singură doză de ser administrată.

Premierul Mihai Tudose s-a arătat îngrijorat de cifrele care indică faptul că în România sunt aproximativ 180.000 de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, în condiţiile în care vaccinurile sunt suficiente pe piaţă, solicitând ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, ca în decurs de o săptămână să găsească o cale ca părinţii să fie informaţi corect despre importanţa imunizării.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în țara noastră au fost confirmate 8.017 de cazuri de rujeolă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *