Filosoful Mihai Șora, în vizită la Colegiul Național „C. D. Loga”

mihai sora 3

Aflat de mai multe la zile la Timișoara, filosoful Mihai Șora a fost prezent vineri la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, la fostul său liceu, pentru un dialog cu elevii.

„Voi merge la Loga, liceul adolescenței mele. Sunt nerăbdător să aflu ce gândesc tinerii, ce așteaptă ei de la viață, pe cine, pe ce lecturi și pe ce gânduri își întemeiază visele, orizontul”, nota academicianul Mihai Șora, cu o seară îniante de întâlnire.

CITEȘTE ȘI. Casă oferită gratis în județul Timiș

Pe Mihai Șora îl leagă de Banat, în primul rând, originea, academicianul fiind născut la Ianova și urmând școala mai întâi la Izvin, apoi la Timișoara, la – pe atunci – Liceul „C.D. Loga”.

A locuit multă vreme în Franța, dar s-a întors în România în 1948, opunându-se regimului comunist.

După 1990, a devenit ministru al învățământului, dar a fost singurul membru al guvernului care a demisionat în semn de protest față de mineriada din 13-15 iunie 1990. Este membru de onoare al Academiei Române din 2012, iar în acest an a primit Premiul Cetățeanului European, acordat de Parlamentul European.

Peste câteva zile, în 7 noiembrie, Mihai Șora va împlini 102 ani.

Înntâmpinat într-o sală festivă devenită neîncăpătoare de o mulțime de elevi, dar și de profesori, Mihai Șora le-a dat răgaz gazdelor să-l cunoască, pentru început, printr-un film de o jumătate de oră, care îl prezenta la Atena, în locul de naștere al democrației europene, explicând conceptul de „agora” și încercând să-i înțeleagă pe Socrate, Platon, Aristotel, Democrit și alte celebre figuri ale filosofiei grecești.

În mesajul său pentru tineri, Mihai Șora i-a sfătuit să-și gândească situația în care se află, să-și cumpănească bine răspunsurile pe care și le dau. Un alt sfat a fost să nu se lase duși de val, pentru că a nu te lăsa dus de va înseamnă a avea tu însuți o poziție față de realitate, un fel de a o vedea și de a o prețui.

Solicitat să dea trei sfaturi potrivite vârstei de 18 ani, filosoful a spus că tinerii ar trebui să ia viața în serios, pentru au una singură, să fie deschiși către semeni și să-și pună întrebări la care să găsească răspunsuri care să-i împlinească.

În cadrul vizitei, academicianul Mihai Șora a primit o diplomă de onoare din partea Colegiului Național „C.D. Loga” și un portret realizat de sculptorița Linda Saskia Menczel, profesor la acest colegiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *