Filmul francez ajunge, în mai, la Timişoara

film francez

În acest an, Festivalul Filmului Francez din România face o mică revoluție și alege primăvara: în ediția care se va desfășura între 3 și 6 mai la Universitatea de Vest, cinefilii timișoreni vor regăsi și soarele, și muzica, și revolta.

Prin intermediul diferitelor secțiuni ale manifestării, organizatorii acesteia îi invită pe împătimiții celei de-a șaptea arte să se bucure de o cinematografie franceză căreia nu-i lipsesc nici imaginația, și nici curajul.

„Această schimbare ne permite să celebrăm în avanpremieră 50 de ani de la evenimentele petrecute în Franţa în luna mai a anului 1968. O secțiune specială va prezenta documentarele și producţiile de ficțiune din acea perioadă, care a avut un impact puternic asupra istoriei și cinematografiei franceze.

Tânăra generație care a reprezentat vehicului mișcării contestatare din acea vreme și-a lăsat amprenta prin imaginația și creativitatea sa. Tot tinerii, dar cei de azi, se vor afla în centrul competiţiei noastre dedicate cineaștilor debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj. Publicul va descoperi șase noi filme, care, credem, vor conferi un suflu nou cinematografiei franceze, creații pline de vervă, poezie și curaj.

Regizorii lor ni se vor alătura în România pentru a-și prezenta producțiile. Ca de obicei, spectatorilor le va reveni misiunea de a decerna Premiul publicului, iar pelicula câștigătoare va beneficia de sprijin pentru distribuția în cinematografe, urmând să fie proiectată pe toate marile ecrane din ţară.

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul se asociază cu celebra revistă franceză de film <<Cahiers du cinema>>. Granița dintre scena de teatru și marele ecran este imperceptibilă, cele două arte – dramatică și cinematografică – aflându-se într-o relație strânsă și echivocă.

Filmele clasice sau cele recente care compun selecția acestei secțiuni vor pune accentul pe personalitatea actorului, pe lucrul în grup în cadrul trupelor, explicând procesul de interpretare.

În cadrul secțiunii <<Panorama>>, vor fi prezentate cele mai bune pelicule franceze contemporane, atât cele care au primit aprecierile criticilor în cadrul celor mai mari festivaluri, cât și cele care au fost aclamate de public”, subliniază organizatorii, Ambasada Franței și Institutul Francez din România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns