Fermierii, în pericol să rămână fără subvenţiile europene

Dacă România nu va reuşi în următorii ani să realizeze cadastrul în mediul rural, pentru suprafeţele de terenuri agricole, fermierii noştri şi-ar putea lua adio de la principala subvenţie acordată din fonduri europene.

Este vorba, mai exact, despre schema de plată pe unitatea de suprafaţă (SAPS).

Subiectul a fost repus recent pe tapet de către Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, dar şi premierul Dacian Cioloş a tras un semnal de alarmă în această chestiune.

Doar pentru circa 3,4 milioane de hectare există planuri cadastrale, în condiţiile în care suprafaţa arabilă a ţării depăşeşte nouă milioane de hectare.

„Sunt în joc circa 1,9 miliarde de euro. Am solicitat ca în cadrul procesului de cadastrare să se prioritizeze extravilanul”, afirmă Achim Irimescu.

Primăriile vor primi bani pentru cadastrare

La ultima şedinţă de guvern a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se aduc modificări Legii Cadastrului.

Mai exact, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară primeşte o serie de instrumente prin care va putea să sprijine procesul de intabulare a terenurilor arabile.

Va fi, fără îndoială, un proces costisitor, dar, conform spuselor lui Dacian Cioloş, va fi impulsionat inclusiv prin subvenţionarea sau prin finanţarea unei părţi din lucrările de cadastru.

El anunţă, totodată, că ordonanţa instituie şi o abordare unitară privitoare la unele acte notariale care sunt necesare pentru a se putea finaliza activităţile de cadastrare, inclusiv pentru rezolvarea mai rapidă a problemelor legate de moşteniri şi de succesiuni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns