Fenomenul îmbătrânirii, al depopulării şi al izolării este accentuat într-o comună timişeană

jamu mare 5

Într-o comună timişeană, înnoirea vine cu încetinitorul. Dacă în alte zone ale județului se lucrează de zor la extinderea intravilanului și la promovarea de noi PUZ-uri de locuințe, în cele cinci sate componente ale celei mai sudice unități administrative timișene – Jamu Mare – abia dacă se emit anual patru-cinci autorizații de construire pentru case noi.

La ultimul recensământ, cel din 2011, se înregistrau 3.327 de locuitori. La mijlocul anului trecut, numărul acestora a scăzut la 3.092. Conform autorităților locale, aportul de populație din afară există, dar este nesemnificativ.

Un număr important din persoanele active se află la muncă temporară în străinătate, prin țări ca Italia, Olanda sau Anglia. Există însă o populație care o depășește pe cea a oamenilor, cea a oilor. Efectivul mioarelor, în aceste sate, trece de 20.000 de capete.

Proprietarii lor dețin și 700-800, dar sunt și crescători mai mici, cu numai 200-300 de oi. În privința agriculturii, dominante sunt marile exploatații, unele dintre ele având bune perspective de dezvoltare. Din păcate, acestea nu creează un număr important de locuri de muncă.

Desigur că fenomenul îmbătrânirii și depopulării nu doar că e prezent, el este și accentuat, ca și în alte zone ale Timișului. Lui i se adaugă și cel al izolării, în cazul satelor Ferendia și Clopodia, în ciuda existenței de legături rutiere asfaltate.

Izolarea este cauzată de lipsa, de mai mulți ani, a unei linii de transport în comun. În aceste condiții, sătenii se pot deplasa doar apelând la consătenii lor proprietari de mașini – dar costă – sau la bunăvoința șoferilor care efectuează curse de navetiști sau transportul școlar.

În aceste sate, nu se vorbește de extinderea intravilanului, ci de… comprimarea lui. Dacă o casă se năruie acum, mâine poate dispărea o stradă cu totul, iar acest lucru s-a putut vedea deja.

Realizările din domeniul infrastructurii și utilitățile se pare că au venit când deja a fost prea târziu pentru a spera că satele aparținătoare comunei Jamu Mare vor întineri sau că se vor reînnoi. În ele, din nefericire, nostalgia este din ce mai copleșitoare…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fenomenul îmbătrânirii, al depopulării şi al izolării este accentuat într-o comună timişeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *