Fațade vopsite în culori naturale, distanță de cel puţin 50 de metri între case şi limită de înălţime. Comuna din nord-vestul țării în care trebuie respectate reguli stricte la construcția unei case

Fațade vopsite în culori naturale, distanță de cel puţin 50 de metri între case şi limită de înălţime. Comuna din nord-vestul țării în care trebuie respectate reguli stricte la construcția unei case

Fațade vopsite în culori naturale, distanță de cel puţin 50 de metri între case şi limită de înălţime pentru locuinţe. Sunt doar câteva din condițiile pe care trebuie să le respecte cei ce doresc să construiască o casă în localitatea bihoreană Şinteu.

Este prima comună care aplică un astfel de regulament în încercarea de a păstra specificul local şi de a proteja zona de construcţiile considerate de prost gust.

Şinteu este prima comună din ţară cu un regulament privind felul în care trebuie să arate construcţiile. Aici comunitatea este formată în întregime din slovaci, iar localnicii vor să păstreze stilul tradiţional al caselor, conform observatornews.ro.

”A fost recondiționată după tradiția din această zonă, casele s-au recondiționat și s-a folosit lemnul vechi, demolând alte case vechi și s-a restructurat cu materialul lemnos care este din zona.”

Mircea Mălan, vicepreședinte CJ Bihor: Se propune folosirea de materiale din zonă, culorile să fie corespunzătoare cu ceea ce se găsește în mediul înconjurător acolo.

Localnicii trebuie să respecte reguli stricte dacă vor să construiască o casă

Cei care doresc să construiască pensiuni, ori case de locuit sunt obligaţi să respecte anumite reguli privind aspectul, materialele folosite, distanţa dintre construcţii, dar şi culorile sau suprafeţele minime pe care se poate construi.

Miroslav Jabloncsik, consul: Casa să fie la 50 de metri una de alta, suprafață minima de 5 mii de metri pătrați cu acoperișuri nu înalte, maxim cu mansardă.

Benedek Lașak, primar Șinteu: Casa trebuie să fie cu şarpanta destul de înclinată, specifică caselor slovace, culori care sunt strict plăcute cu natura, să nu fie stridente.

CITEȘTE ȘI: Cerere mai mare de închiriere a locuințelor în Timișoara

Până acum nu foarte multe construcții au fost scăpate de sub control la Șinteu, motiv pentru care zona montană de pe raza comunei ar putea deveni un model de dezvoltare durabilă. Ceea ce îi atrage pe turiști este exact aspectul rustic și tradițional.

De asemenea, localnicii vor putea lua împrumuturi pentru renovarea caselor vechi de la autorităţile locale, fără să le fie percepută dobândă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *