Faţada Teatrului Naţional din Timişoara se colorează turcoaz

Faţada Teatrului Naţional din Timişoara se colorează turcoaz

Faţada Teatrului Naţional din Timişoara se colorează turcoaz

„Cuvintele sunt motorul care duce lumea înainte. Dar tot cuvintele pot pune frâne și pot ridica bariere, cu diferite nume: prejudecăți, etichete, și diferite fețe: umilirea, izolarea, excluderea. În efortul său de a sparge aceste bariere la nivel global, începând cu anul trecut, ONU a declarat ziua de 8 octombrie ca fiind Ziua Internațională a Dislexiei. Dislexia este o dificultate de învățare care afectează circa 10% din populația lumii, dintre aceștia făcând parte numeroși artiști, inventatori, oameni de știință, exploratori, antreprenori de succes, oameni de stat care au schimbat soarta lumii, campioni sportivi etc.

Teatrul Național din Timișoara este atent la alteritate, la discursul pro-diversitate, la integrarea grupurilor vulnerabile, așa după cum o dovedesc proiectele comunitare dezvoltate de Teatrul Național în cadrul programului Vocile orașului, în conjuncția principiilor sale cu cele ale Capitalei Europene a Culturii. Ca o continuare a acestui demers și pentru că, la rândul său, arta teatrului folosește cuvintele pentru a aduce oamenii împreună în spațiul imaginației și al creativității, Teatrul Național din Timișoara își propune ca, în parteneriat cu Asociația București pentru Copii Dislexici – ABC Dislexici – membră a European Dyslexia Association, să participe la creșterea gradului de conștientizare asupra dislexiei ca formă a neurodiveristății și, în consecință, la creșterea gradului de conștientizare privind modalitățile alternative de a accesa procesul de învățare, inclusiv prin promovarea noilor tehnologii – realitatea virutală și realitatea augmentată – în educarea copiilor dislexici, pentru a-i ajuta pe copiii cu dislexie să își recâștige încrederea în capacitatea lor de învățare și de integrare, în capacitatea lor de a fi creativi, de a visa și de a-și urma visurile oricât de departe. Mesajul reprezintă, în egală măsură, un îndemn adresat societății de a integra aceste noi sisteme de educație și de a integra persoanele diagnosticate cu dislexie, în spiritul pluralității și al varietății de manifestare a spiritului uman”, a transmis Teatrul Național din Timișoara.

Așadar, este o bucurie și o onoare pentru Teatrul Național din Timișoara ca, în anul Capitalei Europene a Culturii, să se alăture, în mod solidar, numeroaselor organisme cu profil educațional și civic, precum și numeroaselor instituții de cultură din întreaga lume care susțin persoanele cu dislexie, iluminând în turcoaz fațada Teatrului Național duminică, 8 octombrie 2023, între orele 19 și 22.

CITEŞTE ŞI: Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

Sursa foto: Teatrul Naţional din Timişoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *