Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș

Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș

Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş va găzdui marți, 15 noiembrie, cu începere de la ora 19, proiecția în premieră a filmului documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”

”În 2022, conform Listei Monumentelor Istorice din anul 2015, ultimul act oficial în domeniu, în județul Timiș sunt 340 de obiective clasate. 43 dintre acestea sunt case din mediul rural, amplasate pe tot cuprinsul județului Timiș. Nu ne referim aici la conace, castele sau palate, ci la case de locuit individuale, simple exemple ale locuirii istorice din regiune.

Din experiența echipei de proiect, acumulată prin vizite în mediul rural, multe dintre aceste 43 de monumente istorice au fost alterate masiv, pierzându-se în mare parte substanța istorică. Mai grav, unele dintre ele nu mai există deloc. Poate cel mai trist este exemplul celei mai vechi case clasate în Timiș, care, în realitate, a dispărut acum trei decenii.

Se ridică astfel o serie de întrebări, printre care: câte din aceste case clasate se mai păstrează astăzi și câte mai sunt relevante din punct de vedere istoric? De ce se <<rostogolesc>>, listă după listă, imobile care nu mai există de decenii bune? Cine este responsabil de gestiunea, comunicarea și promovarea lor ? Sunt proprietarii sau reprezentanții UAT-urilor de care acestea aparțin conștienți de patrimoniul pe care îl au atât de aproape de ei a?

Vom încerca să găsim împreună răspunsuri la aceste întrebări, marți, 15 noiembrie 2022. De la ora 19 va avea loc premiera filmului documentar realizat în cadrul proiectului, urmat de o sesiune de Q&A sub forma unui dialog alături de publicul larg, specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit, ONG-uri și instituțiile statului. Tema serii este starea generală în care se află patrimoniul construit din România astăzi, cu accent pe starea caselor de locuit din mediul rural din județul Timiș.

<< Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș>> este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură. Partenerii sunt Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș”, transmit organizatorii.

CITEȘTE ȘI: Investiţie de 60 de milioane de euro şi 500 de noi locuri de muncă, în Timiș

Asociația Prin Banat este o structură neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric şi încurajarea acțiunilor de cooperare culturală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *