Fabulos! Nuntă germană ca acum un veac, reconstituită într-o comună din vestul ţării

zabrani 1

O nuntă nemţească tradiţională, aşa cum se desfăşura ea în Banatul de acum un veac, a fost reconstituită în comuna arădeană Zăbrani, la inițiativa lui Edith Singer, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara.

Evenimentul a fost pus la cale cu sprijinul Televiziunii Române (emisiunea în limba germană), al Primăriei și Consiliului Local Zăbrani, al Centrului de informare și promovare turistică din localitatea gazdă și, nu în ultimul rând, al preotesei Maria Sabo.

Plecând de la obiceiurile de acum 100 de ani, manifestarea le-a reamintit tinerilor de azi cum era viața în comunitatea săsească și șvăbescă la Zăbrani şi care erau tradiţiile nupţiale ale nemţilor din zonă, iar protagoniștii ceremonialului au fost nimeni alții decât membrii Forumului Democrat Al Germanilor din Timișoara.

nemti

Aceştia au scos din lada de zestre a bunicilor costumele de altădată, reînviind un eveniment de mare importanță în viața oricărei familii – nunta – cu tot ce presupunea ea, de la îmbrăcatul miresei, plecarea spre biserică, slujba, dansul miresei și până la dansul și intratul tinerei în rândul femeilor măritate. Tipicul a fost urmat cu sfințenie, nefiind omis nici unul dintre ritualurile de altădată.

„Este o deosebită onoare să văd că tradițiile de acum 100 de ani au fost readuse în actualitate de cei de la Forumul Democrat al Germanilor din Timișora, iar Edith Singer a ales Zăbraniul ca punct de referință. Așa cum în urmă cu 295 de ani primele familii de nemți s-au stabilit în jurul <<Fântânii cu apă bună>> Guttenbrun, tot așa Zăbraniul de azi, Guttenbrun-ul de ieri a fost ales pentru aducerea în actualitate a tradițiilor, și asta datorită faptului că multe dintre casele sașilor și șvabilor au rămas în forma inițială.

De asemenea, sunt încântat că locuitorii din Zăbrani au putut să vadă pe viu obiceiurile acestor locuri. Chiar dacă în acest moment în Zăbrani nu mai există familii de nemți, istoria și tradiţiile trebuie să rămână pentru generațiile viitoare”, a declarat primarul comunei arădene, Marian Toader.

„Mă bucur de sprijinul acordat pentru realizarea acestui mare proiect la care am lucrat de peste 18 luni. Şi mai mult mă bucur că am găsit la Zăbrani nu doar sprijin și înțelegere, ci chiar un loc perfect conservat care te poate duce înapoi în timp.

Decorul a fost unul real, fără stresul improvizaţiilor. A fost o muncă uriașă ce stă dovadă generaţiilor viitoare, folosind tehnica modernă, o parte din istoria și obiceiurile strămoșilor noștri”, a subliniat Edith Singer, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, inițiatoarea proiectului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *