Expoziţii, spectacole şi concerte în Noaptea Muzeelor

Expoziţii, spectacole şi concerte la Noaptea Muzeelor 2023, în Timișoara

Timișoara se pregătește pentru cea de-a XIV-a ediție a Nopții Muzeelor, care va oferi doritorilor acces liber la o serie de expoziții interesante, dar și la spectacole pline de farmec.

Muzeul Național al Banatului își așteaptă publicul sâmbătă, 19 mai, de la ora 20, la Bastionul Theresia, locul de desfășurare al unui eveniment complex denumit „Rondul de noapte”, o sărbătoare a colecțiilor și a creativității artiștilor participanți, al cărei program va cuprinde atât vizitarea gratuită a expozițiilor temporare ale instituţiei-gazdă, cât și vizionarea unor show-uri de reconstituire istorică, în acorduri de muzică medievală.

CITEȘTE ȘI: Imagini video de la accidentul în care au fost implicați 17 elevi

Expoziţia „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: Ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice” ilustrează dezvoltarea economică a Timișoarei între sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale veacului al XX-lea, prin intermediul ei fiind prezentate bunuri de patrimoniu, de o valoare excepțională.

„Patrimonium 2017” prezintă o parte din exponatele ce au îmbogăţit colecţia muzeului în cursul anului trecut, obiecte provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii, dar şi piese mai vechi, restaurate în acelaşi an.

„Expovenatoria”, ajunsă la ediția a VI-a, oferă celor interesaţi şansa de a admira trofee cinegetice autohtone, trofee de vânat african, arme de vânătoare, dar şi tablouri şi decorațiuni specifice. În acelaşi context, amatorii de artă contemporană vor putea asista la prevernisajul expoziţiei „Baraka/BK Squad”.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal la Timișoara

La ora 20, în curtea Bastionului încep spectacolele. Primul durează 45 de minute, se numeşte „Războinicii veacului al XVI-lea” şi reprezintă o reconstituire istorică realizată de Asociația „Losonczy Istvan”. Între orele 21 şi 22, trupa Peregrinii va susţine live concertul „Amurgul castelanilor”, iar de la ora 22 până la 23, formaţia Lupus Dacus, cunoscută pentru repertoriul său de muzică veche şi tradiţională, va concerta live sub genericul „Centenarium”.

La rândul său, Muzeul de Artă din Piaţa Unirii va rămâne deschis între orele 18 şi 24, timişorenii fiind invitaţi să viziteze expoziţia de pictură şi grafică Victor Vasarely, respectiv „Monumental”, o retrospectivă a pictorului Ștefan Szönyi. La ora 19, melomanii sunt aşteptaţi în Sala Barocă, la recitalul „Olimpicii Timișoarei”.

La Muzeul Satului Bănățean, porţile vor fi deschise de la ora 19 până la miezul nopţii, iubitorii de tradiţii strămoşeşti fiind poftiţi să treacă pragul caselor ţărăneşti aflate în secția din aer liber, dar şi să admire expoziţiile „Dimitrie Gusti – o cercetare în Ținutul Hălmagiului”, „Ormanul cu țoale” (costume populare), respectiv „Străbunii” (fotografie etnografică).

La ora 20, este programată lansarea catalogului „Portul tradițional din Banatul de câmpie”, o altă manifestare ce mizează pe prezenţa unui public avizat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *