Marți, 13 aprilie, la ora 12, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, va avea loc deschiderea expoziției temporare „Amprente” de Remus Irimescu. Vor lua cuvântul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, Giulia Delcea, curatorul expoziției, și Remus Irimescu, autorul lucrărilor, iar vernisajul va fi transmis exclusiv online.
„Titlul expoziției, totodată și titlul unei lucrări expuse, se dorește a fi o referință la urmele pe care le poate lăsa o ființă sau un obiect, o idee sau o stare, obținându-se astfel imagini care rămân întipărite pe o suprafață sau în imaginarul, (sub)conștientul, memoria individuală sau colectivă.
Lucrările mele evidențiază două etape de creație: prima etapă începe în perioada studenției când lucrările prezintă linii, muchii mai unduite, forme mai calde, sunt lucrări organice a căror sursă de inspirație se regăsește în opera lui Constantin Brâncuși, Henry Moore, Barbara Hepworth și Hans Arp; în a doua etapă lucrările devin mai geometrice, muchiile mai tăioase, se nasc formele arhitecturale, monumentale, atunci apar și intarsiile din alamă sau bronz.
O importantă sursă de inspirație pentru această etapă o reprezintă civilizația și arta precolumbiană, de unde am preluat semne și figuri în încercarea de a reda aspecte comune și a crea o legătură simbolică între trecut și prezent. Multe din temele lucrărilor sunt influențate de teoria lui Arnold Van Gennep, redând rituri de trecere, acele praguri pe care un individ le trece în diferite etape, momente ale vieții (Punte, Prag, Intrarea principală, Taina creației, Întrupare).
Intarsiile geometrice au valoare strict simbolică, ele fiind parte intrinsecă a lucrării, realizându-se o simbioză între forma lucrării și simbolul geometric integrat: cerc, triunghi, pătrat, romb etc. În acest sens m-a inspirat și opera lui Vasili Kandinski, care folosea mult formele geometrice în desenele si picturile sale. Nu în ultimul rând, unele simboluri sunt preluate din civilizația și arta chineză, precum simbolul regalității (Poarta Regilor, Marele Tot)”, explică Remus Irimescu.
„Remus Irimescu s-a născut la 3 Iulie 1967 în Râmnicu Vâlcea. Membru al Uniuni Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, și-a luat licența în sculptură la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design, unde a urmat apoi programul postuniversitar de Masterat. Domnul Irimescu se poate lăuda cu o bogată experiență artistică incluzând lucrări de for public și preocupări continue în acest domeniu. Artistul folosește în sculpturile sale ca mediu de exprimare un detaliu de mare finețe și migală, cunoscut încă din Antichitate ca intarsia. Acest detaliu geometric inedit oferă lucrărilor o lumină misterioasă, transcendentă, care îndeamnă la contemplare și tăcere”, remarcă Giulia Delcea.