Experți – Pandemia s-ar încheia în 2022. Cum va arăta viața post-pandemie

Experți - Pandemia s-ar încheia în 2022. Cum va arăta viața post-pandemie

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei cu Covid-19, sfârșitul ei pare a se întrezări. Experți spun că virusul își va pierde statutul pandemic, în mare parte datorită creșterii ratelor globale de vaccinare și dezvoltării de tratamente antivirale care vor deveni tot mai răspândite anul viitor, relatează CNBC.

Virusul va deveni „endemic”, scăzând în cele din urmă în severitate și așezându-se pe fundalul vieții obișnuite de zi cu zi. Tulpini diferite de influență au urmat modele similare pe parcursul ultimelor secole, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la cea de gripă porcină din 2009.

Covid va rămâne probabil periculos după sfârșitul pandemiei – precum gripa, care a ucis 62.000 de oameni în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Dar fără alte evoluții majore, viața „normală” post-pandemie ar putea veni curând. Iată la ce ne putem aștepta în anul următor și după:

Covid ar putea deveni mult mai sezonier

Odată endemic, Covid nu-ți va mai dicta deciziile zilnice la fel de mult, după cum a spus miliardarul filantrop Bill Gates în postarea pe blog de sfârșit de an de săptămâna trecută.

Bolile endemice circulă în multe părți ale lumii, dar tind să provoace îmbolnăviri moderate deoarece oamenii au imunitate după infectări precedente sau vaccinare. Ți-ar putea provoca tuse și guturai, dar dacă vei fi la zi cu vaccinarea vei fi suficient de protejat de boală severă sau spitalizare.

Ca și alte virusuri respiratorii, Covid va avea vârfuri în unele perioade din an – cel mai probabil în toamnele reci și iarna, ceea ce va însemna că sezoanele de gripă și Covid vor coincide cu regularitate.

Când te vei îmbolnăvi, vei fi sfătuit să porți mască și să stai acasă

Dacă virusul va deveni mai sezonier, purtarea măștii în transportul public și la interior în timpul sezonului de Covid va deveni normă – potențial și în birouri, apreciază Shaun Truelove, epidemiolog infecționist la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și membru în The Covid Scenario Modeling Hub, o echipă de cercetători care face prognoze Covid.

Se vor putea menține și alte strategii familiare de prevenire, ca spălarea mâinilor și păstrarea distanțelor în împrejurări de risc ridicat.

„Nu va trebui să venim neapărat cu noi intervenții [de prevenire a Covidului]”, spune dr. Timothy Brewer, profesor de epidemiologie la UCLA Fielding School of Public Health. „Va trebui doar să facem o treabă mai bună cu lucrurile despre care știm că funcționează”.

CITEȘTE ȘI: Primarul unui oraș timișean a câștigat procesul și va fi repus în funcție

Pentru aceasta, Truelove speră că oamenii „își vor asuma puțin mai multă responsabilitate și vor sta acasă când vor fi bolnavi”. Aceasta ar însemna să lucrezi de acasă dacă ai simptome, dar ești apt de muncă, sau să-ți iei o zi liberă când știi că ai nevoie să te odihnești.

Ccontinuarea pe stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Experți – Pandemia s-ar încheia în 2022. Cum va arăta viața post-pandemie

  1. Curios este ca nu medicii se pronunta cu privire la modul in care va evolua pandemia ci Bill Gates, un miliardar. Daca ai bani, poti fi orice. Doamne, incotro ne indreptam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *