Există prevenție în cazul unei afecțiuni mortale! Ce trebuie să facă femeile din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are ca țintă reducerea riscului apariției cumplitei maladii. În fiecare an, în Europa apar nu mai puțin de 31.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, infecția persistentă cu o tulpină cu risc oncogenic crescut fiind responsabilă pentru apariția acestora.

În țara noastră, afecțiunea reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei, aflându-se însă pe primul loc la segmentul de vârstă 15 și 44 de ani. Potrivit specialiștilor, boala este foarte mult legată de începerea vieții sexuale și de parteneri multipli. Cauzele îmbolnăvirii pot fi mecanice (traumatisme repetate) sau infecțioase, cu virusul papiloma uman, în urma unui contact sexual.

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenție primară a infecției cu virusul papiloma uman, recomandată la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea imunizării în programele naționale de vaccinare, dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene doar două (România și Estonia) nealiniindu-se până în prezent recomadărilor experților. De asemenea, susțin specialiștii, screeningul, prin testarea Babeș-Papanicolau, poate contribui semnificativ la reducerea ratei de mortalitate prin această boală.

La nivelul Regiunii Vest (județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara), rezultatele din perioada 2012-2016 ale testelor gratuite efectuate în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin arată că una din 12 femei prezintă o suspiciune majoră și sunt necesare investigații suplimentare pentru a se stabili dacă este vorba de o leziune precanceroasă, deci tratabilă, sau cancer.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns