
România are și ambasadori anonimi care îi duc numele peste hotare. Câţiva porumbei voiajori din Timiș au obținut un certificat internațional care le atestă viteza de zbor. Din lupta cu sute de concurenți din cinci țări, înaripatele de la Rudna s-au clasat pe locul 42.
Golumbii sunt duși cu mașina la locul de start sau de lansare, cum spun golumbofilii. Concurenții au un inel cu cip la picior și calcă pe o trapă înregistrându-se automat timpul ”decolării”.
Viteza medie este de 110 kilometri pe oră, spun iubitorii porumbeilor voiajori, dar cu vânt în spate, înaripatele au și rezultate mai bune. Pe timpul cursei, păsările nu mănâncă și nici nu beau apă, iar de la lăsarea serii și până se crapă de ziuă, dorm.
Golumbofilii spun că înnoptarea se face pe acoperișurile caselor, pentru a scăpa de mâna oamenilor care ar dori să-i prindă. Uneori, au loc accidente. După două-trei zile de la ”aterizarea” acasă se stabilește clasamentul. Pentru rezultate deosebite, este necesar un antrenament pe măsură.
Locul I la nivel național
Ioan Sabadiș țintește locul I la nivel național cu un porumbel voiajor.
”Anul trecut a fost primul pe județ și a ocupat locul 20 pe România. A făcut 1.132 de kilometri, de la Schwerin (Germania) până la Rudna, într-o zi și un pic. Startul s-a dat la șapte dimineața și el a ajuns a doua zi la nouă. Dacă mai face un zbor la Berlin, ajunge numărul I la doi ani de zbor”, spune Ioan Sabadiș, proprietarul a 250 de porumbei voiajori la Rudna.
Articolul complet, în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de marţi, 28 iulie!
Viteza medie este de 1200 metri/min , in niciun caz 110km/h cred ca le sar penele la 110 km/h ?
Felicitări și mult succes.
felicitari domnule ioan sabadih ,un om deosebit ,,multa sanatate si fericire alaturi de familie si porumbei ,,,,,,anonim ,,la critica suntem toti buni
Respect
pentru un marathon este mare si viteza de 1200m/min
dapai 110 km/h,veneau decat remorcati cu acesta viteza si sigur le luau penile foc :))