EXCLUSIV! 20.000.000 de euro pentru ideea unui primar din Timiş

Ignorat de autoritățile române, proiectul încălzirii instituțiilor publice și locuințelor cu apă geotermală într-o comună din județul Timiș a prins la Bruxelles. În următorii ani, localitatea va oferi tratament pentru boli degenerative și afecțiuni ale aparatului locomotor. De asemenea, prinde contur un aquaparc, după modelul celor din Ungaria.

 

Dintr-un sat redevenit centru de comună în anul 2004, Gottlobul – cunoscut în special cinefililor și consumatorilor de pepeni – are toate șansele să devină cea mai vizitată localitate timișeană. Ideea mai veche a unui aquaparc după modelul celor din Ungaria începe să prindă contur. Două sonde cu apă geotermală se află în administrarea primăriei care a început demararea unui amplu proiect. Autoritățile locale estimează că în minimum trei ani, toată lumea va vedea ”grozăvia”.

Gheorghe Nastor„Miticii” de la București l-au scos din pepeni

Ideea de a folosi resursele naturale ale zonei îi aparține primarului Gheorghe Nastor. „În 2004, când s-a reînființat comuna, am devenit primar la Gottlob, după ce anterior am fost la Lovrin, unde mi-am adus contribuția la realizarea piscinei și a sistemului de încălzire cu apă geotermală pentru 100 de apartamente convenționale. Din păcate, costurile pentru o gospodărie sunt destul de ridicate, pentru că apa este cumpărată de la Foradex. În prezent, un metru ster de lemn de foc a ajuns la 200 de lei și este nevoie de o alternativă mai ieftină pentru mediul rural”, a declarat Gheorghe Nastor.

Nu mai puțin de zece drumuri în Capitală au fost soldate eșecului. ”E strigător la cer! Nu am găsit deschidere la București. Pe cei de la Județ nici nu-i doare capul… Sârbi au, ungurii la fel, iar la noi nimeni nu se gândește la așa ceva. Pe programele naționale nici vorbă de așa ceva, iar pe cele cu fonduri europene, nici un capitol nu face referire la apa geotermală. În România suntem duși cu zăhărelul, noi nu avem programe de energie regenerabilă”, dezvăluie primarul din Gottlob. Durerea era cu atât mai mare cu cât localitatea are în bătătură două sonde care scot la suprafață apă caldă la temperatura de 85-86 de grade.

În „capitala” Uniunii Europene

„La Bruxelles am fost primit cu brațele deschise. Am găsit forme de finanțare – fonduri europene de investiții strategice pe energie regenerabilă – și vom intra în competiție cu toate țările Uniunii Europene. În septembrie vom depune în capitala Belgiei studiul de prefezabilitate – care va fi realizat de o firmă din București – pentru a se cunoaște valoarea investiției. Estimăm că suma se va ridica la circa 20 de milioane de euro”, mărturisește Gheorghe Nastor.

Variante de rezervă

Autoritățile locale au două variante de rezervă pentru obținerea fondurilor necesare realizării investiției: proiecte transfrontaliere România-Ungaria (deși vecinii noștri nu mai sunt interesați de acest capitor, la ei apele termale fiind valorificate cu vârf și îndesat) și finanțare norvegiană. „Sunt obiectiv. Nu estimez după cum mi-aș dori eu, însă cred că în minimum trei ani, proiectul va fi gata”, adaugă primarul Gottlobului.

Apă geotermală – de la creșa de copii, la serele cu răsaduri

Primul obiectiv al proiectului vizează încălzirea instituțiilor publice – primăria, școala, grădinița, creșa, sediul poliției, cinematograful, sala de nunți și altele – cu apă geotermală. De asemenea, se dorește și branșarea la sistemul centralizat a celor 1.000 de gospodării existente în cele două sate ale comunei – Gottlob și Vizejdia, dar și folosirea apei termale la încălzirea serelor de legume sau pepeni verzi, celebri în partea de vest a țării.

„Pe locul secund avem în vedere realizarea unui centru de agrement și de tratament balnear din apă provenită pe retur de la sistemul de încălzire, pentru că temperatura inițială a acesteia este de 85-86 de grade Celsius. Apa geotermală este recomandată pentru afecțiuni ale aparatului locomotor și boli degenerative”, susține Gheorghe Nastor.

În concediu de odihnă pentru proiect

Prima parte a concediului de odihnă, primarul Gottlobului și-a petrecut-o la Oradea, la întâlniri cu specialiștii în sisteme de apă geotermală, știut fiind faptul că în localitatea bihoreană, 300 de apartamente sunt încălzite cu apă geotermală, ba mai mult, această resursă naturală este folosită și pentru producerea de curent electric.

„Pentru baza de agrement există premisele unei asocieri cu Transgex de la Oradea – pe Alin Iacobescu (directorul companiei de prospecţiune, explorare şi exploatare a zăcămintelor de ape geotermale) îl cunosc de când a lucrat la Lovrin – și parteneri islandezi. De patru ani fac documentarea. Deja au fost preluate de către administrația locală de la Petrom cele două sonde de apă geotermală și a fost prelevat perimetrul de exploatare de la Amromco, astfel că atunci când vom începe exploatarea, vom plăti doar redevența la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. De asemenea, am depus și documentația pentru eliberarea licenței de exploatare. După obținerea finanțării, vor trebui reabilitate sondele și începute lucrările. Vrem să facem un lucru serios, să nu ne facem de rușine”, adaugă Gheorghe Nastor.

Cea mai mare grijă – avizul de mediu

Obținerea finanțării pentru proiectul „futurist” de la Gottlob e ca și rezolvată. „Problema va fi obținerea avizului de mediu. Este vorba de apa uzată care conține fenoli – pentru că se pune problema ce facem cu ea. După câte am pătimit la București, mă tem ca autoritățile noastre să nu ne ridice piedici. Este unul dintre motivele pentru care, în ultima parte a acestei luni, vom face o vizită în trei dintre localitățile maghiare care au accesat proiecte pe ape termale: Hajdúszoboszló, Mórahalom și Orosháza”, conchide primarul.

8 Comments
Rodica Truta 09/08/2016
Felicitări!!!! Nu lăsați armele jos pana nu reușiți..!! Multa putere de munca si răbdare!!!
mariana 08/08/2016
Felicitari,poate veti reusi d-vs cea ce marele robu nu va reusi nici in 5 mandate
mariana 08/08/2016
Daca ve-ti reusi o multimede timisoreni se vor muta la gottlob
Lucia 07/08/2016
Aveti toate sansele sa reusiti! Proiectele care sprijina viata sunt sprijinite de Legile Naturii sau de Dumnezeu- cum vreti! Va doresc sa va vedeti visul realizat si sa fiti sanatos, ca sa va puteti bucura de el!
Nica Olga 06/08/2016
Felicit primarul,asa oameni da,succes si aratati miticilor ca noi in Banat nu suntem atat de marginiti intelectual ca si ei
No name 06/08/2016
Bravo !!!!! Un adevărat luptător !!! Mult succes , deși e foarte greu să lupți cu nepăsarea , dezinteresul și , mai ales , cu i****** !!!
Popeacu Ionel 05/08/2016
Felicitari! Veti reusii, desi sunt multi platiti sa blocheze Initiativele romanesti.
gogu 05/08/2016
Bravo Ghita. Nu te lasa si du proiectul la capat.