Bani publici reali, tocaţi pe drumuri imaginare, într-o mare comună din Timiş

Dumbravita 3

Cu puțin timp înainte de alegerile locale din acest an, în spatele ușilor închise dintr-o primărie timişeană s-a ticluit un plan a cărui linie directoare a fost următoarea: cum să scoatem din bugetul comunei 100.000 de euro reali pentru construirea unor drumuri imaginare?

Odată pus la punct scenariul, cei implicați au trecut “la treabă”, primul pas fiind încheierea contractului de lucrări nr. 8303 din 26.04.2016, între Comuna Dumbrăvița – căci despre ea este vorb – şi SC Dumbrăvița Investiții SRL. O scurtă paranteză: firma respectivă a fost înființată în urmă cu trei ani printr-o hotărâre a Consiliului Local Dumbrăvița, care este acționarul majoritar, cu 99 la sută din acțiuni, în timp ce unu la sută este deținut de SC Aqua Dumbrăvița SRL, sora mai mare a Dumbrăvița Investiții. De altfel, cele două “sereleuri” împart același imobil, situat peste drum de primărie. În preambulul contractului încheiat în 26 aprilie, se menționa:

“Comuna Dumbrăvița – reprezentată prin Victor Malac, funcția primar, în calitate de achizitor și SC Dumbrăvița Investiții SRL – reprezentată prin Lucian Brădiștean, funcția administrator, în calitate de executant”.

dumbravita investitii

Dumbrăviţa Investiţii are sediul peste drum de primărie

 

Obiectul principal al contractului îl reprezenta executarea și finalizarea de “lucrări de construire drumuri noi pietruite în comuna Dumbrăvița”, contra sumei de 445.000 lei plus TVA. Adică 99.352 de euro (conform cursului BNR valabil în data de 26 aprilie), la mustață sub valoarea de 100.000 de euro, prag de la care ar fi fost obligatorie organizarea unei licitații…

Semnatar fără drept

Bun, nu-i nici primul, nici ultimul contract care are valoarea fixată deliberat sub pragul respectiv, nu aici era problema. Deranjul începe în momentul în care cineva avizat observă cine semnează contractul din partea SC Dumbrăvița Investiții SRL: o persoană care, la acea oră, n-avea nici în clin, nici în mânecă cu funcția de administrator, fiind o simplă angajată a firmei, Mariana Grecu pe numele ei. E drept, dumneaei pusese o bară în dreptul numelui administratorului real, Lucian Brădiștean, cum ar veni, a semnat “pentru” sau “în locul lui”.

 

contract de lucrari

Contract de lucrări din 26 aprilie

 

Sigur, asta este o metodă legală, se practică în situațiile în care persoana în drept se află în imposibilitate, dintr-un motiv sau altul, de a-și exercita prerogativele funcției, însă aici n-a fost cazul de așa ceva. Este necesară, totuși, o nouă paranteză. Administratorul real, Lucian Brădiștean, își înaintase, în cursul lunii martie, demisia, dumnealui aflându-se, însă, în perioada de preaviz de 60 de zile și exercitându-și, la acel moment, 26 aprilie, toate prerogativele funcției. Pe de altă parte, printr-o hotărâre a Consiliului Local Dumbrăvița din 10.05.2016, s-a constatat încetarea contractului individual de muncă al domnului Brădiștean începând cu data de 22.05.2016, dată de la care urma să exercite funcția de administrator al SC Dumbrăvița Investiții SRL, pe o perioadă de trei luni, doamna Mariana Grecu.

Așadar, la 26 aprilie, doamna Grecu nu avea cum să semneze nici un contract în numele firmei la care era angajată, decât în situația în care însuși administratorul de drept, Lucian Brădiștean, ar fi împuternicit-o în scris. Nici de data aceasta n-a fost cazul, doamna Grecu n-a avut nici o împuternicire în acest sens.

O primă întrebare: a fost ocolit deliberat administratorul de drept și s-a semnat pe la spatele său acest contract sau, pur și simplu, s-a așteptat plecarea acestuia după expirarea preavizului și s-a antedatat contractul? Noi ne întrebăm doar, așa cum o vom mai face de câteva ori de-a lungul acestui articol, răspunsurile trebuie date de altcineva…

Eu sunt mic, nu știu nimic

Am vizitat-o, marți la prânz – prost moment, recunoaștem, comuna era sub ape – pe doamna Mariana Grecu, actual administrator al Dumbrăvița Investiții, pentru a o ruga să ne lămurească unele chestiuni. Reticentă și nesigură pe ea, doamna în cauză ne-a precizat că, interimar fiind, nu poate da detalii cu privire la contractele pe care le semnează și, în general, nici un fel de detaliu… Am insistat, totuși, să ne explice cum e cu semnătura în locul administratorului de la acea dată, iar dânsa ne-a replicat:

“Orice angajat al firmei putea semna în locul administratorului (?!)”. Adică și paznicul sau cum?! Pe urmă, a sărit la contraatac: “Dar de unde știți dumneavoastră că nu am avut procură de la domnul Brădiștean?”. “Perfect, i-am zis, poftiți adresa mea de mail, căutați procura printre actele dumneavoastră, scanați-o și trimiteți-mi-o, vă rog!”.

De ce ar afla dumbrăvițenii ce se întâmplă cu banii lor?!

Înainte de a vă povesti despre mail-ul primit, să continuăm cu relatarea. Dacă am văzut că doamna Grecu scornește alibiuri, am trecut la următoarea întrebare: “Cum explicați faptul că, în data de 3 mai 2016, ați semnat, de această dată nu <pentru> sau <în locul lui>, ci în calitate de <reprezentant legal> contractul de subantrepriză pe care Dumbrăvița Investiții l-a încheiat cu SC Javier Impex SRL, pentru executarea și finalizarea de lucrări de construire drumuri noi pietruite în comuna Dumbrăvița, deși, nici la acea dată, nu aveați respectiva calitate?”.

primaria dumbravita

Primăria Dumbrăviţa, o instituţie în care se fac şi se desfac diverse planuri

 

A fost momentul în care Mariana Grecu s-a închis din nou în dânsa, refuzând continuarea conversației: „V-am spus că sunt interimar și nu pot da declarații. Nu mai vorbesc cu dumneavoastră pe acest subiect. Și, în fond, nu văd de ce ar fi aceste contracte de interes public (?!?)”. Poftim?! Mda, chiar așa, de ce să afle dumbrăvițenii ce se întâmplă cu banii lor, altă treabă n-au?

Ghilimele necesare

În fine, ar fi fost interesant să aflăm mai multe detalii cu privire la respectivul contract de subantrepriză, încheiat, cum spuneam, în 3 mai 2016, între SC Dumbrăvița Investiții SRL, „reprezentant legal” Mariana Grecu, și SC Javier Impex SRL, o firmă din comună înființată în 2014. Am folosit ghilimelele fiindcă doamna Grecu n-avea cum să fie, la acea oră, reprezentant legal al Dumbrăvița Investiții, pentru simplul motiv că învestirea ei în funcție s-a făcut trei săptămâni mai târziu.

Și trasul de timp e o artă…

Conform contractului, Javier Impex se obliga ca, în termen de cinci luni, „să execute și să finalizeze lucrări de construire drumuri noi pietruite în comuna Dumbrăvița”, contra sumei de 194.040 lei plus TVA. Ne-ar fi interesat, de exemplu, să vedem pe teren acele drumuri noi pietruite de care fac vorbire cele două contracte, din 26 aprilie și din 3 mai, am și rugat-o pe doamna Grecu să vină cu noi sau să trimită pe cineva, dar dânsa a refuzat, sunându-l, în schimb, pe primarul Victor Malac, pentru a primi instrucțiuni. După conversația telefonică, doamna administrator ne-a transmis din partea primarului să revenim peste o oră și să mergem împreună la dumnealui, urmând să ni se arate apoi, la fața locului, respectivele drumuri. Ne-am întors peste o oră, în jurul orei 14,45, dar nici urmă prin birouri nici de doamna Grecu, nici de primar. Toată lumea era, pasămite, pe teren, la imobilele afectate de inundații…

A fost o „greșeluță”…

Bun, să revenim la mail-ul primit de la doamna Grecu marţi dimineață. Așa cum ne așteptam, dumneaei nu ne-a trimis nici o împuternicire, ci câteva explicații, în sensul că ne-a informat că mai are peste 6.000 de contracte semnate de dânsa în locul administratorului de drept, iar „în ce-l privește pe al doilea contract, într-adevăr e o greșeluță pe care eu am sesizat-o la acel moment, s-a remediat atunci”.

contract subantrepriza

Contractul de subantrepriză din 3 mai

 

Așadar totul era în regulă, afară este soare și cântă păsărelele, iar în lume e pace și armonie. Păcat că nu ne-a mai comunicat doamna Grecu și cum anume s-a remediat „greșeluța”, că doar contractul a mers înainte bine mersi…

Uite procura, nu e procura

Fiindcă una vorbisem și altă făcuse doamna administrator, ne-am deplasat din nou, miercuri dimineață, la Dumbrăvița, de această dată încercând să ajungem iar la primarul Victor Malac. Era, de această dată, în birou, dar, ghinion, fiind extrem de ocupat, nu ne-a putut primi. Ca atare, am trecut iar drumul, la Dumbrăvița Investiții, și am încercat să mai primim niște lămuriri de la doamna Mariana Grecu. Am întrebat-o, evident, ce s-a întâmplat cu împuternicirea pe care urma să ne-o trimită, dumneaei admițând de această dată, candid, că nu are așa ceva, deși cu o zi înainte ne spusese altceva…

Să pozăm hârtiile?!

În fine, cum cu semnăturile pe cele două contracte ne lămurisem, am rugat-o pe doamna Grecu ceea ce o mai rugasem, de altfel, și în ziua precedentă: să ne arate, concret, care sunt drumurile noi pietruite executate în baza celor două contracte pe care apărea semnătura dumneaei. Nu de alta, dar din moment ce există o situație parțială de lucrări, semnată tot de dânsa, precum și niște facturi plătite furnizorului de piatră, transportatorului și executantului, e musai să existe și drumurile respective… „N-am eu timp să mă plimb cu dumneavoastră prin comună”, ne-a trântit-o sec interlocutoarea noastră, „dar vă pot arăta lista de drumuri scrisă de fostul administrator”.

 

I-am explicat că dorința noastră nu era să fotografiem liste scrise pe hârtie, ci drumurile noi pietruite în integralitatea lor, la fața locului. Dacă erau menționate în contracte sau în situația parțială de lucrări, le-am fi descoperit și singuri, însă acolo scrie doar „în comuna Dumbrăvița” și atât. „Păi da, dar există și anexe la contract, acolo sunt menționate”, ne spune pe un ton triumfător doamna Grecu, convinsă că a ieșit din impas. „OK, aduceți anexele, să vedem ce scrie în ele”, îi răspundem. „Nu pot, sunt la primărie, dar stați că îl sun pe domnul primar să văd ce spune dumnealui”.

Nimeni nu știe care sunt drumurile noi?

Are loc o conversație de două minute, după care aflăm decizia primarului: „Mi-a spus să-l chem pe domnul inginer Albu și să-l trimit cu dumneavoastră să vedeți drumurile”. OK, îl așteptăm pe domnul inginer, care apare în câteva minute. I se explică omului de către doamna administrator care este indicația primarului, iar acesta ne solicită să îi arătăm contractul, să vadă despre ce drumuri e vorba. Îi dăm contractul, îl citește, apoi ne spune: „Păi aici nu este trecut nici un drum, scrie doar <în Dumbrăvița>. Unde să vă duc?!”. Bingo! Păi noi ce spuneam? Normal, inginerul Albu îi spune doamnei Grecu să-i dea o listă de drumuri pe unde să ne plimbe, însă femeia făcea fețe-fețe, neavând, evident, ce să-i răspundă. Ca atare, ne-am ridicat, am salutat și am plecat la mașină.

Nu ne pasionează jocul la cacealma

N-am apucat să pornim, că ne-am trezit cu doamna administrator la geamul mașinii: „Vin eu cu dumneavoastră să vă arăt drumurile!”. Hopa, își găsise dintr-odată timp pentru o plimbare… „Bine”, îi spun, „dar veniți și cu anexele de care spuneați, să vedem dacă ceea ce-mi arătați pe teren corespunde cu ceea ce scrie în anexe, că altfel dumneavoastră îmi puteți arăta orice drum pietruit din comună și să-mi spuneți că e făcut conform contractului”. „Păi anexele sunt închise într-un birou în primărie și omul respectiv e plecat la mare” (?!). Bine, și marmota învelea ciocolată în staniol…

Schimb de SMS-uri cu primarul

Am demarat și am plecat, nu înainte de a încerca, încă o dată, să luăm legătura, de această dată telefonic, cu primarul Victor Malac. Nu ne-a răspuns, așa că i-am comunicat, printr-un SMS, că, timp de două zile, administratorul Dumbrăvița Investiții n-a reușit să ne arate drumurile noi pietruite executate în baza celor două contracte și, ca atare, noi considerăm că acele drumuri nu există, rugându-l, totodată, ca, dacă poate demonstra contrariul, să nu ezite să ne contacteze. După vreo 30 de minute, primarul ne-a răspuns, tot prin SMS, anunțându-ne că marți a avut zi grea cu inundațiile, iar în acel moment era foarte ocupat, astfel încât să mai așteptăm până a doua zi, când viceprimarul și inginerul Albu ne vor sta la dispoziție și ne vor conduce pe toate drumurile amenajate, precizând că dumnealui nu are nimic de ascuns și că sunt lucrări care s-au executat.

Așadar, rezumând, doamna Mariana Grecu susține că miile de contracte de prestări servicii pe care le-a semnat, în locul administratorului de drept, demonstrează, fără putință de tăgadă, că putea semna și acel important contract de lucrări din 26 aprilie, și că semnătura de pe contractul de subantrepriză din 3 mai reprezintă o „greșeluță” remediată prompt.

Victor Malac

Primarul Victor Malac

 

La rândul său, primarul Victor Malac pretinde că totul e în ordine și că lucrările s-au executat așa cum prevedea contractul. Asta ar însemna că am cam pierdut timpul zilele astea, cu vizite repetate și fără rost la Dumbrăvița, nu-i așa? E o altă întrebare la care puteți răspunde dumneavoastră, cititorii, și nu numai…

Executantul și beneficiarul folosesc același calculator?!

Noi mai avem, însă, de pus câteva întrebări retorice, înainte de a pune punctul de final. Una dintre ele este următoarea: cum se poate explica faptul că devizul general de lucrări pentru construire drumuri noi pietruite întocmit de executantul Dumbrăvița Investiții pentru beneficiarul Comuna Dumbrăvița este identic (mai puțin o parte dintre cifre) – ca așezare în pagină, corp de literă, font, punctuație și… greșeli de ortografie! – cu devizul de lucrări întocmit de executantul subantreprenor Javier Impex SRL pentru beneficiarul Dumbrăvița Investiții?!

 

devize

Devize la indigo, în care sunt completate inclusiv punctuaţia şi greşelile de ortografie

 

Practic, al doilea deviz este copy-paste după primul, fiind vorba de unul și același text, scris pe un singur calculator, în care s-au schimbat doar niște cifre, fiindcă și valoarea contractului de subantrepriză din 3 mai era mai mică decât cea a contractului de lucrări din 26 aprilie.

 

situatie lucrari

Executantul şi beneficiarul, ca doi fraţi dintr-o tulpină…

 

A doua întrebare este identică cu prima, fiindcă tot suntem la capitolul copy-paste: cum se poate explica faptul că situația parțială de lucrări pentru construire drumuri noi pietruite întocmită de executantul Dumbrăvița Investiții pentru beneficiarul Comuna Dumbrăvița este identică (din nou, mai puțin o parte din cifre) cu situația parțială de lucrări întocmită de executantul Javier Impex SRL pentru beneficiarul Dumbrăvița Investiții?! Și când spunem „identic”, ne referim la toate detaliile enumerate mai sus… Următoarea întrebare: cum de respectivele devize și situații de lucrări, deși semnate și ștampilate, nu sunt datate și n-au nici număr de înregistrare?

Ne mai întrebăm și de ce a cumpărat Dumbrăvița Investiții aproape 10.000 de tone de piatră concasată, din moment ce din devizul general de lucrări rezultă că erau necesare doar 5.390 de tone…

Firma primăriei lucrează în pierdere

Și, în sfârșit, ultima întrebare: cum se explică faptul că Dumbrăvița Investiții a ieșit în pierdere din toată această afacere?! Cum am ajuns la concluzia asta? Simplu, făcând niște calcule elementare. Sumele pe care Dumbrăvița Investiții trebuie să le plătească sunt următoarele: 232.848 lei (TVA inclus) către executantul Javier Impex SRL, 245.232 lei (TVA inclus) către transportatorul pietrei, SC UTC Tyre Service SRL, și 227.872 lei (TV inclus) către furnizorul pietrei, Min-Expert SRL. Dacă le adunăm, ajungem la factura totală de 705.952 lei pe care o are de plătit Dumbrăvița Investiții, în timp ce, conform contractului de lucrări încheiat în 26 aprilie, cu Comuna Dumbrăvița, suma încasată din bugetul local este de 534.000 de lei (TVA inclus).

Așadar, pierderea suferită de Dumbrăvița Investiții, care, ca orice firmă, ar trebui să facă profit, este de 171.952 de lei. Se pare, însă, că a fi firmă a primăriei presupune niște „sacrificii”… Una peste alta, chiar și-așa, cu contracte semnate de persoane fără calitatea necesară, cu devize și situații de lucrări copy-paste, nedatate și neînregistrate, cu investiții în pierdere, toate ar fi fost cum ar fi fost, dacă rezultatul s-ar fi dovedit unul palpabil, dacă n-am fi fost amânați și răsamânați ca să ni se arate amărâtele alea de „drumuri noi pietruite”. Bine-bine, veți spune, dar unde e cantitatea aia considerabilă de piatră, cumpărată de Dumbrăvița Investiții, dacă nu pe drumurile noi? E o întrebare bună, și noi am fi curioși să aflăm răspunsul…

Noi n-am făcut decât să punem niște întrebări, poate pentru fiecare dintre nelămuririle noastre există o explicație. Tot ce sperăm, însă, este să nu fie explicații de genul „a fost o greșeluță”…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Bani publici reali, tocaţi pe drumuri imaginare, într-o mare comună din Timiş

  1. Lucian Bradistean si-a dat demisia tocmai pentru ca era supus la astfel de presiuni din partea primarului si consilierilor care-l sustineau si il sustin in continuare . Sper ca documentrele respective sa nu ramana doar in presa.

  2. Ceva nu este in regula, probabil s-a omis ceva. Sunt convins ca nu se lasa chiar atat de descoperiti cei din conducerea comunie Dumbravita, cu scuzele de rigoare, dar pe rumuneste: nu sunt chiar atat de prosti sa nu se acopere cu hartii. Daca nu de altceva dar de frica Curtii de conturi care ii controleaza ANUAL.Pe de alta parte nu s-a clarificat s-au pietruit sau nu drumurile din comuna???

  3. Javier Impex este executantul drumurilor in Dumbravita?
    Cum este posibil?
    Firma Javier Impex are ca actionar majoritar firma Verdi Power care se afla in insolventa.
    Aceste firme au acelasi sediu comun in Dumbravita pe strada Bela Bartok nr,4 in cadrul Incubatorului de Afaceri construit cu bani europeni.
    Dar si mai normal este ca aceste firme sa fie vecine in cadrul Incubatorului de Afaceri si cu Dumbravita Investitii si poate sa foloseasca si acelasi calculator cumparat tot cu bani europeni.
    Alo! ADR Vest unde esti? Ce fel de afaceri finantezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *