Excedent de medici stomatologi la Timişoara

Alegeri la Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș, pentru mandatul 2023-2027

Timişoara are mult prea mulţi medici stomatologi raportat la numărul de locuitori şi la interesul populaţiei faţă de sănătatea orală. Din acest motiv, aproape 200 de dentişti au plecat în străinătate, după ce cabinetele deschise în urbea de pe Bega s-au dovedit a fi nerentabile.

Concret, în prezent există un dentist la fiecare 300 de oameni, ceea ce poate însemna puţin, având în vedere că fiecare medic lucrează peste 230 de zile într-un an şi nu toţi potenţialii pacienţi trec efectiv pragul cabinetului. „Anul acesta, 192 de medici au plecat să lucreze în Uniunea Europeană pentru că nu au supravieţuit aici. Sunt foarte multe cabinete care nu au pacienţi. Probleme mai mari au dentiştii tineri, pentru că oamenii se adresează în special medicilor cu mai multă experienţă. Materialele sunt scumpe, iar pentru ca preţurile să nu sperie pacienţii, nici nu poţi solicita prea mult pentru manoperă”, a declarat Delia Barbu, preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti Timiş. În restul judeţului Timiş, situaţia este mai echilibrată, unui cabinet stomatologic revenindu-i în medie 1.300 de locuitori, majoritatea fiind însă amplasate în oraşe şi comune mari.

Dezinteres pentru sănătatea orală

„În Timişoara, este o lipsă de educaţie sanitară totală. Mulţi oameni nu se spală pe dinţi. Igiena bucală e dezastruoasă. Incidenţa cariei este de 99 la sută din cauză că lipseşte profilaxia şi educaţia”, spune preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti Timiş. Potrivit acesteia, în general, oamenii ajung pe scaunul de consultaţie atunci când intervine durerea de nesuportat sau când lipsa dinţilor pune probleme la masticaţie. „Preţurile tratamentelor sunt mari comparativ cu veniturile majorităţii populaţiei.

Doar circa 200 de dentişti lucrează cu Casa de Sănătate, iar plafoanele sunt foarte mici. Un medic stomatolog primar are alocaţi circa 2.000 de lei pe lună, un specialist 1.600 de lei, iar un simplu dentist 1.300 de lei. În rural, plafonul este suplimentat cu 50 la sută. Suma de 2.000 de lei acoperă doar trei proteze totale, de care poate beneficia un pacient şi… jumătate de lună. Este bine totuşi că vin pacienţi din străinătate, în special din Germania şi Italia, pentru că preţurile de la noi sunt mai mici decât în alte ţări europene.

Într-un an, în tot judeţul, sunt trataţi peste 1.500 de cetăţeni străini”, explică Delia Barbu. Trist este că nici generaţia viitoare nu sare prea departe de trunchi.

„Cea mai mare problemă este că nu mai există o asistenţă de profilaxie dentară pentru copii pe care ar trebui să o practice Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate. Cei mici sunt asistaţi haotic, neorganizat şi din acest motiv majoritatea au probleme dentare”, a precizat preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti Timiş.

Foto: ziarulunirea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Excedent de medici stomatologi la Timişoara

  1. Da doamne cat mai multi. Ca doar pentru liceul ala al lor de facutate sa iei atatia bani e rea vointa si lipsa de grija pt pacientie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *