Examenul de maturitate

Ce ne-a adus Moș Gerilă? Fără doar și poate, pe noul premier. În timp ce pe fundal se puteau vedea niște doamne, cu aspirații mult prea înalte, liderul maxim al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat a doua propunere a coaliței formate cu ALDE, Sorin Grindeanu.

CITEŞTE ŞI: Timişoreanca Brigitte Năstase a făcut furori cu rochia purtată de Revelion

Timișorenii îl cunosc pe premierul desemnat și îl salută. Până aici am putea zice că suntem fericiți… la fel ca și lista primarului Nicolae Robu, cu cele „n”-șpe obiective pe care acesta ar dori să le dea în sarcina guvernului pentru finanțare. Sigur că au fost atât de multe comentarii.

Unii îi reproșau lui Grindeanu o presupusă legătură cu serviciile secrete, alții faptul că a fost crescut în pepiniera de partid și, din această cauză, ar fi o persoană supusă acestuia. Dacă îl privești pe premierul desemnat prin sms – de către un președinte grăbit să plece la schi – să formeze guvernul îi poți eventual reproșa doar uluiala inițială la anunțul că va fi noul prim-ministru al României.

CITEŞTE ŞI: Un adolescent din Timiş şi-a înjunghiat tatăl, în noaptea de Revelion

Tot atunci Grindeanu a făcut și o gafă impardonabilă, spunând că nu va ieși din vorba lui Dragnea. Păi, tocmai aici e problema. Cei care îi salută ascensiunea se așteaptă tocmai aceasta să facă, respectiv să dovedească personalitate și să arate că e pe picioarele lui și nu doar un roboțel cu comanda la partid. Dacă va avea curajul să facă doar ce-i bun pentru partid și nu pentru români și pentru țară, atunci cota sa de încredere cu care pleacă la drum va scădea proporțional cu cea a liderului maxim Dragnea.

O animație glumeață difuzată zilele trecute pe unul dintre posturile de televiziune îl înfățișează pe teleormănean pe post de sultan, ridiculizându-i setea nemăsurată de putere și croiala de dictator, Dragnea confundând victoria în alegeri a social-democraților cu a sa personală. Dacă nu îi vor fi înfrânate aceste porniri tot mai evidente, într-o zi vom asista la ceea ce poate prea mulți dintre noi credeau că nu mai este posibil, reîntoarcerea la partidul unic, la partidul-stat și la dictatură.

Aceasta e calea pe care au votat-o românii, prea dornici să-și sporească veniturile, nu prin muncă, ci prin alocări de la stat, care, însă, se vor pierde imediat în inflație ori în sporirea altor taxe, cum sunt cele pe proprietate, de exemplu. Nu ar trebui să ne îngrijoreze un guvern PSD-ALDE, cât ar trebui să o facă viitorul parlament, condus de tandemul de politicieni Dragnea-Tăriceanu. Atenție mare la pașii pe care îi vor face pentru subordonarea justiției și pentru eliminarea unor prevederi privind ocuparea posturilor înalte din stat de către penali!

Românii n-au nici o vină că își doresc o creștere cât de mică a calității vieții. De aceea au votat PSD, acesta fiind partidul care le-a promis marea și sarea. Guvernarea va scoate, însă, în fața celor puși să și-o asume nenumărate provocări, iar calculele vor arata de multe ori altfel de cum a promis partidul.

Acesta e momentul în care un premier trebuie să dovedească și altceva decât obediență față de formațiunea politică din care provine. De aceea, misiunea timișoreanului Sorin Grindeanu pare una aproape imposibilă.

În plus, el are de gestionat o altfel de relație cu președintele, diferită de cea pe care o practică tandemul Dragnea-Tăriceanu. Ea trebuie să fie una de colaborare și nu de pe poziții de forță, amenințând mereu cu suspendarea. Acesta este examenul de maturitate a lui Sorin Grindeanu. Dacă îl va trece, viitorul său în PSD va fi încununat cu lauri, iar steaua lui Dragnea se va stinge încet, dar sigur.

1 Comments
Adi 03/01/2017
Nu la examene ar trebui sa le stea mintea romanilor acum.https://fanaca.wordpress.com/2016/12/13/iar-avem-dictatura-prostilor-pentru-4-ani/