Evenimentele culturale, pe baze sănătoase

Perioada pandemiei începe să schimbe și abordarea privind modul în care se organizează și finanțează evenimentele culturale.

Mediul artistic  nu simte doar nevoia revenirii la vremurile în care evenimentele erau permise, ci și la instalarea unei normalități în ceea ce privește finanțarea acestora.

Astfel, lumea din industria muzicală spune că a venit timpul ca spectacolele organizate să nu mai fie suportate din bugetele locale sau cele județene, ci pe fundamente sănătoase, concurențiale, exact ca în economia de piață.

Concret, cei care organizează un anumit eveniment trebuie să își asume și responsabilitatea asigurării costurilor, pe baza vânzării biletelor de intrare, așa cum este normal într-o societate civilizată.

În acest fel, nu se vor mai sifona banii comunității, care vor putea fi folosiți în alte scopuri, mult mai benefice.

De asemenea, atunci se va vedea cu adevărat și valoarea artiștilor, pentru că tarifele acestora vor trebui adaptate în funcție de cerere și ofertă, nu așa cum se întâmplă acum.

”Nu este normal ca astfel de evenimente să mai finanțate din bugetele locale sau cele județene. Cine vrea să facă un spectacol trebuie să asigure și finanțarea acestuia. Astfel, vom evita anomalii cum sunt cele în care o trupă muzicală încasează chiar și 20.000 de euro pentru o singură reprezentație, pentru că banii sunt de la primării. Cu aceste sume, mai  bine s-ar putea construi centre culturale, în care copiii să poată lua lecții de muzică ușoară, populară, folk, de dans, iar totul să fie gratuit. Doar așa putem încuraja generația tânără și putem avea pretenții la acte culturale de calitate, nu pompând bani în spectacole”, spune Dan Tătuț, vicepreședintele unei asociații culturale de promovare a artiștilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Evenimentele culturale, pe baze sănătoase

Lasă un răspuns