Evenimente de cinci stele într-o comună din Timiş

Puţine comune timişene se pot lăuda cu o agendă culturală atât de bogată şi interesantă ca şi cea a Gottlobului. În ultimul timp, localitatea din vestul ţării a cunoscut o dezvoltare continuă şi nu doar din punct de vedere economic, ci şi cultural.

Este singura comună din ţară care a alocat fonduri pentru renovarea fostului cinematograf, iar de mai bine de doi ani în acest spaţiu au loc tot felul de evenimente interesante.

Anul acesta, acţiunile culturale din Gottlob vor fi coordonate de Cecilia Pătrău, preşedinta asociaţiei Arsens, care ne-a declarat că intenţionează ca majoritatea evenimentelor să se desfăşoare în spaţii neconvenţionale, pentru a atrage cât mai mulţi participanţi.

Din 24 şi până în 26 februarie, comuna timişeană va sărbători „Ziua înfrăţirii” cu localitatea Ujsyentivan din Ungaria. După ce deja cele două localităţi au avut un proiect comun, acum doresc să acceseze noi fonduri europene, iar Gottlobul intenţionează să achiziţioneze o autospecială pentru stingerea incendiilor.

Luna februarie va fi dedicată şi filmelor documentare pentru copii, fiind vorba de o colaborare cu şcoala din localitate. „Considerăm că elevii vor învăţa mult mai uşor dacă vor avea ocazia să vizioneze filme documentare cu caracter istoric”, ne-a spus Cecilia Pătrău.

În 8 Martie va avea loc un eveniment care se doreşte a fi interactiv, între generaţii, în care va fi implicată şcoala din localitate, elevii pregătind un spectacol interesant. În măsura în care vremea va permite, acţiunea se va desfăşura în aer liber, ocazie cu care, sub lumina torţelor, va fi organizată şi o seară de lectură, la care vor participa atât elevii, cât şi adulţii. Scopul evenimentului va fi legat de păstrarea tradiţiilor strămoşeşti.

„Zilele bibliotecii” vor avea loc în luna aprilie, când se va face o colectă de carte pentru românii din Kikinda. Tot atunci, dar de data aceasta la Uzdin, se vor desfăşura spectacolul şi parada portului popular „Curcubeul etniilor”.

Luna mai va fi dedicată sportului, iar în iunie, cei mai talentaţi artişti vor participa la „Lada cu zestre”. „Mândru mi-e portul şi jocul” se va numi evenimentul ce va avea loc în luna iulie, ocazie pentru toţi localnicii de a-şi aduce de acasă obiecte vechi, încărcate de semnificaţii. Organizatorii s-au gândit la icoane vechi, obiecte de decor, vase de ceramică şi altele.

Nu vor lipsi muzica şi dansul popular. Aşa cum deja ne-am obişnuit, luna august este dedicată „Festivalului lubeniţei”, iar în septembrie va avea loc campionatul zonal de majorete între şcoli.

„Carnavalul toamnei” va avea loc în octombrie şi se va desfăşura în aer liber, în centrul loalităţii. Nici de data aceasta nu vor lipsi muzica şi dansul popular, la toate acestea adăugându-se şi bucatele alese specifice anotimpului.

O inedită expoziţie de icoane vechi, având ca tematică perpetuarea identităţii româneşti va fi organizată în noiembrie, urmând ca în decembrie să aibă loc mai multe evenimente, de la serbările şcolare, la pomana porcului şi la acţiunile clubului Femina din localitate, toate foarte interesante.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Evenimente de cinci stele într-o comună din Timiş

Lasă un răspuns