Evacuare masivă, în miezul nopții, la Roșia Montană: A apărut o fisură în barajul unui lac, oamenii au fost nevoiți să plece din casele lor

 Evacuare masivă, în miezul nopții, la Roșia Montană: A apărut o fisură în barajul unui lac, oamenii au fost nevoiți să plece din casele lor

 Evacuare masivă, în miezul nopții, la Roșia Montană: A apărut o fisură în barajul unui lac, oamenii au fost nevoiți să plece din casele lor.

A fost alertă în Munții Apuseni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce peste 80 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Autoritățile au stabilit că este necesară evacuarea lor preventivă, pentru că în barajul lacului Tăul Mare a fost găsită o fisură, cu un diametru de un metru și cu forma unui con, scrie site-ul local de știri alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: Avertisment: La iarnă, telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze

Breșa respectivă a fost semnalată de un localnic, în jurul orei 16. Trei ore mai târziu, primarul comunei, Eugen Furdui, a dat alarma prin apel la numărul unic 112. Peste 240 de localnici din avalul lacului au primit mesaje Ro-Alert prin care au fost anunțate de nevoia evacuării, iar reprezentanții autorităților au mers din casă în casă, cu același mesaj.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea, scrie Alba24.ro.

Un expert va evalua situația

În același timp, se lucrează la amenajarea unui drum de acces spre baraj, deoarece în prezent zona nu este accesibilă utilajelor mari.

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

Duminică dimineață, la Roșia Montană a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat, iar acolo a fost chemat și un expert care să stabilească ce e de făcut.

Breșa are forma unui con și o dimensiune la partea superioară (nivelul coronamentului) de circa 1 mp, potrivit sursei citate, iar autoritățile ar putea lua în calcul două posibile soluții: golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe, sau efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a explicat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.

Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.

ebihoreanul

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *