Eugen Todoran, pe Aleea Personalităţilor din Timişoara

Eugen Todoran

Primăria Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, organizează astăzi, de la ora 11, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea marelului filolog Eugen Todoran (21 noiembrie 1918 – 9 august 1997), dezvelirea bustului celui care a contribuit decisiv la întemeierea învăţământului filologic timişorean şi a culturii umaniste moderne din Banat.

Lucrarea va rămâne amplasată pe Aleea Personalităţilor, în Parcul Central al Timişoarei. În deschidere, de la ora 10.30, va cânta Orchestra Timişoara Big Band, a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Cele mai sexy femei din politică » Topul în care apare o imagine și cu Liviu Dragnea

Opera lui Eugen Todoran îl plasează între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România.

Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai cu seamă, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă.

A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale Universitare, instituţie de importanţă naţională care, din anul 2000, îi poartă numele. În anul 2002, lui Eugen Todoran i s-a conferit post-mortem titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei, pentru întreaga sa activitate culturală, ştiinţifică şi didactică.

Lucrarea care va fi dezvelită astăzi este realizată de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Bustul este o donaţie din partea familiei Dorina şi Karl-Ernst Nowak.
premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *