Etapa națională a olimpiadelor școlare de arte, în desfășurare la Timișoara

de arte

Etapa națională a olimpiadelor școlare de arte, în desfășurare la Timișoara

La Timișoara, primăvara aceasta aduce cu sine nu doar mireasma prospețimii florilor și încântare iubitorului de frumos, ci și o suită de manifestări educaționale, exprimate de elevii cu chemare în domeniul artelor.

În perioada 18-30 aprilie, municipiul are prilejul de a găzdui etapa națională a patru olimpiade școlare: de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale (20-23 aprilie), de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor (urmează a fi stabilită perioada), de Coregrafie (28-30 aprilie) și de Arta Actorului (19-22 aprilie).

CITEȘTE ȘI: Două persoane au murit din cauza gripei. Una este din Timiș

Este o avanpremieră artistică pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană, grație inițiativei și demersurilor întreprinse de fostul inspector școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu, fervent susținător al artei și al valorilor culturale: ”Intenția de a organiza olimpiadele de arte la Timișoara a venit în contextul cultural în care ne vom afla din 2023 și pentru a da un ton că mai întâi a fost educația, incluzând-o și pe cea artistică”.

”Avem sete de performanță culturală și este un lucru benefic pentru toți iubitorii de artă și de cultură din județul Timiș”, a mai precizat Marin Popescu, în urma confirmării primite din partea Ministerului Educației pentru realizarea acestui proiect.

Preluând proiectul, actuala conducere a ISJ Timiș va supraveghea, în continuare, buna desfășurare a competițiilor. Aproximativ 1.200 de elevi talentați, dintre care 55 din județul Timiș, calificați în etapa națională, participă la olimpiadele de arte de la Timișoara.

Cei mai mulți sunt cazați în internatele unităților de învățământ, iar alți 100 în spațiile oferite de UVT. Masa este asigurată de cantina Universității Politehnica.

Costurile organizării sunt, în mare parte, suportate de Ministerul Educației, iar inspectoratul școlar, în calitate de organizator, contribuie cu 150.000 de lei – fonduri nerambursabile, obținute în cadrul Centrului de proiecte al primăriei.

Pentru organizarea secțiunilor și a evenimentelor prilejuite de aceste competiții, inspectoratul școlar a transmis că a stabilit parteneriate cu Opera Națională Română Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara, Teatrul Merlin, Universitatea de Vest din Timișoara, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, precum și cu alte 12 unități de învățământ preuniversitar.

”Ne-am dori ca în ecoul și reverberațiile celor patru competiții naționale, să organizăm mai multe evenimente deschise publicului larg (expoziții, concerte, piese de teatru ale premianților, dezbateri despre predarea artelor în școlile vocaționale și de masă, etc.), prin care să accentuăm rolul și importanța studierii artelor într-un mod transdisciplinar (cu implicarea tuturor secțiilor), cât și pentru dezvoltarea unei societăți în care artele să devină un mod fluent de exprimare, înțelegere și manifestare conceptuală a principiilor despre viață, un modus vivendi pentru cetățeanul secolului XXI”, a declarat Dan Aurel Băcilă, inspector școlar – Arte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *