Eşti proprietar de clădire istorică? Dă-o spre… adopţie!

cladire istorica 1

Amplu proiect de atragere a investitorilor privați în acțiunea de restaurare a imobilelor istorice din urbea de pe Bega, „Timișoara Premium Exposed City” a ajuns la cea de-a doua etapă.

Anunţul a fost făcut joi de către Sorin Vlad Predescu, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, care a declarat că instituţia pe care o conduce, împreună cu Asociaţia „Expose Architecture” şi mediul de afaceri italian, implicat în acest program prin mijlocirea Consulatului Italian la Timişoara a lansat acest proiect ca „soluţie viabilă pentru accelerarea reparării patrimoniului oraşului”.

Concret, el vizează implementarea unui sistem prin intermediul căreia, în baza unui parteneriat privat-privat, clădirile istorice cu proprietari particulari sau majoritar particulară să poată fi „adoptate” şi restaurate pe cheltuiala unor investitori care doresc să-şi promoveze brandul printr-o acţiune durabilă, lăsându-şi amprenta asupra viitoarei Capitale Culturale Europene 2021. „Facem apel către deţinătorii de imobile istorice să vină la DJC şi să se înscrie, până în 7 iunie, pe lista pentru finanţare.

Criteriile sunt simple: trebuie să existe deja un proiect de restaurare şi un deviz general estimativ şi un tabel cu semnături prin care toţi locatarii clădirii respective să-şi de acordul pentru restaurarea ei din fondurile firmelor care se vor arăta interesate”, a subliniat Predescu, adăugând că, prima etapă a acestui proiect, lansată în luna aprilie, a reuşit să stârnească atenţia comunităţii de afaceri.

La rândul ei, Raluca Pescar, președintele „Asociației Expose Arhitecture”, a precizat că în prezent există şi o platformă online care poate fi accesată de proprietarii atraşi de ideea parteneriatului privat-privat. „Acum vrem clădirea ta pe listă”, titrează ea, iar cei care se înscriu şi au deja un proiect, devizul estimativ, expertiza tehnică şi aviz de la Comisia pentru Monumente vor avea mai multe şanse în faţa investitorilor.

„Firmele mari dispun, în general, bugete de responsabilitate socială, pe care le folosesc pentru diferite proiecte. În acest moment, important pentru Timişoara ar fi ca aceste fonduri să fie direcţionate către patrimoniul oraşului.

Companiile vor beneficia de o semnalizare standard pe faţadele clădirilor pe care le restaurează, iar noi, ca Direcţie Judeţeană de Cultură, ne vom implica numai în supravegherea lucrărilor, astfel încât aspectul edificiilor istorice să fie conservat.

În rest, discuţiile se vor purta, după cum este şi firesc, între cei ce deţin imobilele şi finanţatorii privaţi care se vor ocupa de restaurarea lor. Deja există edificii pe care reprezentanţii unor firme s-au arătat dispuşi să le reabiliteze, cum ar fi aceea care găzduieşte sediul PNL şi Palatul Marschall”, a mai spus Sorin Predescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *