Eroii Lugojului, îngropați în iarbă şi nepăsare

eroii lugojului cimitir

Recunoştinţa veşnică adresată eroilor neamului mai ţine la Lugoj doar de simbolistica celor două cuvinte. Atât de mult îi respectăm încât reuşim să-i ascundem în iarbă şi să le dărâmăm monumentele.

Aceste fapte se întâmplă în Cimitirul Otodox Român de pe strada Făgetului, în locul unde-şi duc somnul de veci lugojenii căzuţi pe front între 1916 şi 1919, în pri­mul război mondial.

Pie­tre­le funerare abia se mai ză­resc din iarbă, palide, fără va­rul alb care le dădea stră­lucire altădată.

Sunt în­con­ju­rate de un gard ”mort” fă­cut din coroane uscate, pe care credincioşii au grijă să-l întreţină, îmbogăţindu-l zilnic cu astfel de cununi şi candele consumate.

”Co­roa­ne­le sunt stivuite de cre­din­cioşi, dar în fiecare zi de joi vine o maşină de la sa­lu­bri­zare pentru a le prelua. Ma­şina vine şi de două ori pe săptămână dacă se adună prea multe”, ne-a spus un re­prezentant al cimitirului.

Mo­nument distrus de inconştienţi

”Neuitaţii viteji ai neamului ro­mânesc”, cum stă scris pe monumentul ridicat în urmă cu aproape un veac, sunt atât de uitaţi încât iarba este numai bună de cosit chiar şi pe treptele frumosului obelisc ce are în vârful său măreaţa ac­vilă.
Nevinovata pasăre, sculp­­­tată în bronz, a fost u­mi­lită şi ea în urmă cu câţiva ani, când doar un inconştient a reuşit să-i rupă ciocul.

Redusă la ”tăcere”, nu mai poate striga după ajutorul care ar trebui să i-l dea atât Protopopiatul Or­to­dox Lugoj, cât şi ad­mi­nis­traţia locală.

Dacă cei de-acolo şi-ar ridica măcar ochii spre secularul monu­ment, ar vedea că un alt in­conştient a furat şi crucea in­trodusă în sculptura de pe una din plăcile laterale. Pe partea principală, o coroană uscată maschează placa de bază, pe care un alt in­con­ştient a reuşit să o spargă, distrugând un sfert din ea.

A rupt exact primele litere ale cuvântului ”neam”.

Poate doar pentru a-și completa pro­pria titulatură: ”Neam… prost!”.

VEZI GALERIE FOTO PE redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *