
– Beneficiați de o îndelungată experiență în lucrul cu copiii, în calitate de director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Cât de greu sau de ușor este să te apropii de sufletul unui copil? Vă adresez această întrebare atât prin prisma activității dumneavoastră profesionale cât și a experienței personale.
– Experienţa cu copiii o am de mulţi ani, încă de dinainte de a conduce DGASPC Timiş, debutul activităţii mele profesionale fiind în învăţământ. În ceea ce priveşte activitatea din cadrul DGASPC Timiş, pot spune că e cea mai interesantă şi complexă experienţă din viaţa mea. Am descoperit o mulţime de provocări şi de situaţii inedite, din fiecare în parte învăţând câte ceva. Aici, la DGASPC Timiş, este foarte important, dincolo de faptul că acţionăm pentru a oferi sprijin şi suport fiecărui copil aflat în dificultate, să ne apropiem de sufletul său, să-l înţelegem, să-i înţelegem nevoile şi să îl înconjurăm cu dragoste.
– Progresul tehnologic al ultimilor ani este remarcabil, dacă ne gândim doar la calculatoare, Internet, telefoane mobile. În ce măsură putem vorbi, însă, de progres și în privința mentalităților? Sunt părinții de azi mai buni decât cei de ieri?
– Progresul ne înconjoară, este în tot şi în toate, chiar şi aici, la DGASPC Timiș, progresul şi evoluţia ştiinţei şi tehnicii ne ajută foarte mult să ne implicăm altfel în viaţa copiilor şi a persoanelor care reprezintă cazuri sociale şi au nevoie de ajutor. În ceea ce priveşte părinţii, cei din ziua de astăzi sunt mult mai deschişi la informaţie, la a afla cum trebuie să procedeze în anumite situaţii, citesc mai mult, se informează mai mult, şi, desigur, încearcă să fie părinţi mai apropiaţi de copii. Fiecare generaţie vine cu propriile ipoteze și problematici, dar e important că prin informarea adulţilor reuşim să schimbăm şi unele mentalităţi mai vechi. Din păcate, sunt şi situaţii delicate în viaţa de părinte. Important este ca părinţii să nu nege problema, să aibă răbdare şi să conştientizeze că relaţia părinte – copil reprezintă cea mai puternică legătură, care, de fapt, conturează şi caracterul copilului.
– Dacă ar fi să oferiți un singur sfat unui părinte, care ar fi acela?
– Cel mai important sfat pe care îl dau părinţilor este să-şi iubească copiii şi să facă tot ce le stă în putinţă să îi înţeleagă şi să facă în aşa fel încât să aibă o relaţie frumoasă cu ei, bazată pe încredere, dragoste şi respect reciproc. Este, de asemenea, foarte important modul în care părinţii îşi sprijină copiii, dar, în acelaşi timp, le permit să se dezvolte şi să se exprime liber, să îşi găsească propria cale.
– O zi după 1 Iunie, în data de 2, se celebrează Ziua Copilului Adoptat. Ce manifestări a programat instituția dumneavoastră în acest an, pentru a marca momentul?
– Prima celebrare oficială a Zilei Naţionale a Adopţiei a avut loc în 2 iunie 2014, ca urmare a instituirii acestei date conform Legii nr. 21 din 2014, însă DGASPC Timiş a derulat, de-a lungul anilor, campanii de promovare şi informare a comunităţii cu privire la această alternativă pentru copiii din sistemul de protecţie. În ceea ce priveşte manifestările legate de Ziua Adopţiei, pot să spun că desfăşurăm o campanie consecventă de promovare a adopţiei, având întâlniri comune ale persoanelor care doresc să devină părinţi adoptivi cu familiile care au adoptat copii, fiind un fel de schimb de idei în care familia adoptatoare îşi învinge temerile. Promovăm continuu adopţia în rândul comunităţii, iar rezultatul este faptul că, doi ani consecutiv, judeţul Timiş a ocupat locul întâi, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul adopţiilor realizate.
– Munca dumneavoastră vă oferă, cu siguranță, o multitudine de provocări, dar și de satisfacții. Care este cea mai frumoasă amintire legată de activitatea în cadrul Direcției?
– Sunt mai multe amintiri frumoase! Cea mai emoţionantă amintire este legată însă de întoarcerea copilului „acasă”. Copilul, prin structura sa, are nevoie de apartenență, de siguranță, de iubire necondiționată, de sprijin permanent!
Cinsteste pe părinții tai daca vreti sa ai zile lungi pe pământ.este o poruncă din vechiul testament valabilă si Azi.copii nu ai doar drepturi ci si obligatii!
vorbe goale.Copii din aceste centre sunt niste ratati,nu mai pit fi educati.Cei din centrul din Lugoj sunt niste pramatii catmre cer bataie,sunt f f obraznici,fura tit- plasme,irice.Au distrus toate camerele de supraveghere.Nu merita nicio atentie.Stau ca la pensiune acolo,statul cheltuie bani degeaba.
Din pacate nu pot spune vorbe dulci despre DGASPC TIMIS.Copilul meu sta in conditii care nu corespund cu cele spuse de aceasta stinata doamna si desi am facut nenumărate sesizari,faptul ca,concubinul fostei sotii,unde copilul meu creste,are cunostinte in aceasta institutie,conteaza mai mult decat scandalurile facute de acesta de fata cu fetita mea(si vorbesc de scandaluri cu batai si cutite,nu orice scandal minor,acestea aparand si in baza de date ale politiei de acolo,acesta conduce si fara permis si baut,are dosar penal pentru aceasta si totusi continua,nimeni nu ia masuri…probabil pana cineva va pati ceva grav,ca asa e la noi).fetita este in vacanta la mine acum iar cand vede pe cineva ca ridica tonul mai sus,aceasta se crispeaza si se da dupa mine sau concubina mea.am sesizat aceste aspecte la aceasta institutie,au trimis doua doamne care au fost fentate de catre mama fiicei mele,trimitand copiii concubinului in camera unde fetita mea era intervievata,practic facand-o sa tina in ea ceea ce avea sa spuna,de teama ca afla mama ei de la copii lui.copilul isi doreste enorm sa vina sa locuiasca la mine dar a vazut ca nu o poate ajuta nimeni si o doare simtindu-se neputincioasa.in aceasta situatie ma vede si pe mine deoarece cu toate reclamatiile nu am putut sa o scot din jungla aceea numita „casa”,dgaspc spunand ca sta in conditii bune si intr-o familie buna si iubitoare,acestea fiind doar ceea ce au observat ei in 1-2 minute cat au stat.la politie nu a mers nimeni sa verifice cele relatate de mine aici dar si in sesizarile catre dumnealor.asadar,doamna director,cat de mult tineti la copiii?la tv stiu,realitatea ma intereseaza.stima