Emanuil Ungureanu, tot fără bust

emanuil ungureanu

Au trecut mai bine de doi ani de când niște indivizi fără căpătâi au furat și distrus busturile unor personalități bănățene. Printre statuile dispărute de pe socluri se află și cea a lui Emanuil Ungureanu, amplasată în fața colegiului tehnic cu același nume din zona ultracentrală a Timișoarei.

La momentul respectiv, autoritățile s-au indignat, jurnaliștii au consemnat, dar în continuare nu s-a mai întâmplat nimic. Bustul lui Emanuil Ungureanu fusese recuperat în iunie 2015 din curtea unui cetățean, după ce fusese în tăiat bucăți cu flexul de către hoți, dar nu se știe dacă s-a făcut vreo încercare de restaurare a acestuia.

Oricum, postamentul pe care stătuse netulburat bustul timp de aproape o jumătate de veac este, în continuare, gol, deși pe el scrie „Emanuil Ungureanu. 1846-1929”.

Avocatul și filantropul timișorean Emanuil Ungureanu – membru de onoare al Partidului Național Țărănesc – a fost o personalitate de vază a comunității locale, având și titlul de cetățean de onoare al urbei.

La 12 noiembrie 1929, un comitet de inițiativă a hotărât ridicarea unei statui în onoarea sa (aflată pe lista monumentelor istorice), cu un bust realizat de sculptorul Gheorghe Groza (1899–1930), amplasat inițial în fața Muzeului Banatului.

De realizarea monumentului s-au ocupat Ioachim Miloia și Victor Vlad, acesta fiind inaugurat la 28 iunie 1931. În 1969 monumentul lui Emanuil Ungureanu a fost mutat în Piața Iancu Huniade, în fața liceului care-i poartă numele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns