Elevii navetiști din Timiș nu au transport rutier județean gratuit, pentru că CJT nu se grăbește

Elevii navetiști din Timiș nu au transport rutier județean gratuit, pentru că CJT nu se grăbește

Elevii navetiști din Timiș nu au transport rutier județean gratuit, pentru că CJT nu se grăbește

După patru luni de la începerea anului școlar, elevii din 14 județe din țară, printre care și Timiș, care merg la o școală din altă localitate decât cea de domiciliu, încă nu beneficiază de dreptul de a avea acces gratuit la transportul rutier județean.

Acest lucru este cauzat, pe de-o parte, de legislația ambiguă, pe de altă parte, de consiliile județene care nu au adoptat o hotărâre pentru stabilirea sumei forfetare care să poată fi decontată în cazul în care transportul elevilor este asigurat de operatori privați.

Potrivit noilor prevederi legale, consiliile județene au termen pentru adoptarea unei hotărâri în acest sens până la 1 februarie 2024, lucru de care s-a prevalat și Consiliul Județean Timiș:

”Încă nu s-a stabilit cuantumul sumei forfetare, termenul limită este 1 februarie 2024”, au răspuns reprezentanții CJT, instituție care nici în urmă cu o lună, întrebați fiind pe același subiect, nu se grăbea să soluționeze problema transportului elevilor navetiști.

Conform datelor furnizate de inspectorul școlar general adjunct Francisc Halasz, la nivelul județului Timiș, în cazul a 4.200 de elevi nu s-a decontat transportul județean casă-școală, din septembrie și până în prezent, acesta fiind asigurat/plătit de părinți.

Dintre cei aproximativ 9.000 de elevi care fac naveta în Timiș, identificați de inspectoratul școlar în luna decembrie 2023, 1.750 ar trebui să beneficieze de abonamente gratuite, iar 2.420 ar trebui să primească sume forfetare. În continuare, însă, acești elevi plătesc pentru transport.

CITEȘTE ȘI: Start la sezonul infecțiilor respiratorii. Ce spune renumitul medic timişorean Emilian Popovici

Circa 5.170 dintre elevii navetiști din Timiș sunt transportați de societatea metropolitană, iar deplasarea acestora la școală este gratuită (în acest caz, banii sunt asigurați de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin autoritățile locale), iar 457 de elevi fac naveta cu trenul, situație în care biletul lor e decontat de Ministerul Transporturilor.

Alți 196 de elevi fac naveta de patru ori pe lună, ei fiind cazați în internatele școlare, dar, conform precizărilor oferite de reprezentanții inspectoratului școlar, în cazul lor decontarea navetei nu e o problemă.

Luni, 8 ianuarie, în prima zi de școală a celui de-al treilea interval de învățare din acest an școlar, reprezentanții unor asociații de elevi din țară au protestat în fața sediului Ministerului Educației, solicitând demisia Ligiei Deca.

Nemulțumirile lor au vizat această problemă a transportului pentru colegii lor. Unii dintre ei nu s-au mai prezentat la școală din cauză că nu-și mai permit să plătească costurile deplasării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Elevii navetiști din Timiș nu au transport rutier județean gratuit, pentru că CJT nu se grăbește

  1. Spiru Haret se rasuceste.
    dar hei, a macanit ceva boborul la „sanatatea si educatia nu sunt prioritare”? nope. deci e ok, nu?

    #romania educata. aria cercului.

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *